Brussel herinvesteert 'city tax' in toerisme

De Stad Brussel en de hotelsector zijn tot een akkoord gekomen over de hotelbelasting, de zogenaamde 'city tax'. Een deel van de belastingen die hotels betalen, wordt voortaan aangewend om de kwaliteit van het Brussels toerisme-aanbod te verbeteren.

"We worden belast volgens de bezetting van het hotel, wat voor ons erg belangrijk is. Als de zaken in de stad goed gaan, moeten we veel betalen. Maar als het niet goed gaat met de stad, moeten we minder betalen," zegt Patrick Bontinck van de Brussels Hotels Association.

"Het voordeel is dat zij precies weten waar ze naartoe gaan," aldus Freddy Thielemans, burgemeester van Brussel. "Ook wij weten dat we om en bij de 15 miljoen euro in kas zullen krijgen, dus kan iedereen zijn begroting beter aanpakken."

De afgelopen jaren was dit altijd een forfaitair bedrag. Maar wat betekent dit nu voor een vijfsterrenhotel, zoals hotel Amigo vlakbij de Grote Markt? "In onze categorie, die van de vijf sterren, is er een lichte stijging van 50 eurocent," zegt Jacques Vitu, manager van Hotel Amigo. "Als u weet dat we onze kamers gemiddeld aan 250 euro verhuren, en van die prijs 8,25 euro aan belasting betalen, dan is dit op jaarbasis in totaal zo'n 400.000 euro."

Nieuw is dat de stad zich engageert om alle belastingsinkomsten boven de veertien miljoen euro opnieuw zal investeren in de toeristische sector, dixit burgemeester Thielemans: "Zodra we boven dat cijfer komen gaan we die sommen ook gebruiken voor het verbeteren van ons hotel naar de buitenwereld toe, alsook het imago van een hotel."

Vorig jaar boekten ruim 5 miljoen mensen een overnachting in Brussel. Het zijn vooral Britten die hier verblijven, gevolgd door Fransen en Duitsers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?