Brussel wordt overspoeld door betogingen

© FM Brussel
12/06/2008
De dalende koopkracht en de hoge brandstofprijzen zijn de inzet van een aantal betogingen in de hoofdstad de komende dagen en weken. De transport- en landbouwsector komen op woensdag 18 juni naar de hoofdstad afgezakt, vandaag doen de vakbonden ACV, ABVV en ACLVB dat al in een nationale betoging.

De afgelopen dagen trokken de nationale vakbonden al door de andere provincies met de oproep om de koopkracht te versterken. Vandaag doen ze Vlaams-Brabant en Brussel aan. De vakbonden wijzen erop dat de werkgevers en de overheid blind blijven voor de problemen van de koopkracht.

Dat er geen geld zou zijn om iets aan het probleem te doen, wordt tegengesproken. "Het is een kwestie van prioriteiten," zegt Rudy De Leeuw van de socialistische vakbond ABVV. "Alles moet nu ingezet worden om de koopkracht van de mensen te verbeteren en de prijzen van een aantal basisproducten, zoals gas, elektriciteit en stookolie, te verlagen. Men moet ook nagaan waarom de prijsstijgingen bij ons sneller verlopen dan in de rest van Europa."

Openbaar vervoer
Vanuit verschillende bedrijven zullen vakbondsdelegaties aan de manifestatie deelnemen. In de hoofdstad wordt dan ook heel wat verkeersdrukte verwacht door de duizenden betogers. Het openbaar vervoer in de ochtendspits ondervond alvast niet al te veel problemen. Enkel het busvervoer werd licht verstoord. Bij De Lijn in Vlaams-Brabant is de hinder echter groter. Vooral de Leuvense regio en het Pajottenland zouden zwaar getroffen zijn door de acties van buschauffeurs die meebetogen.

Ook op de luchthaven Brussels Airport is de actie van vandaag voelbaar. Een deel van het luchthavenpersoneel neemt immers deel aan de nationale koopkrachtbetoging waardoor de wachttijden aan de incheckbalies langer zijn dan normaal en de afhandeling van de bagage vertraging kan oplopen.

Transporteurs en landbouwers
Volgende week woensdag wordt Brussel opnieuw ingenomen door betogers. Die dag trekken zowel de transporteurs als de landbouwers naar de hoofdstad om te manifesteren. Beide groepen doen dat uit protest tegen de hoge brandstofprijzen. De landbouwers voegen daar nog de lage prijzen aan toe die ze voor hun producten zoals melk krijgen.

Beide betogingen kregen de toelating van Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS), maar enkel op de voorwaarde dat ze elkaar niet zullen kruisen en de mobiliteit van de andere weggebruikers in Brussel verzekerd kan worden.

De transportsector zal via de A12 en Laken tot aan de Kleine Ring betogen, de landbouwers gaan via de Tervurenlaan tot aan het Jubelpark. De transportsector UPTR zegt wel dat het niet tot een blokkade van de hoofdstad zal komen.

De politie vraagt met aandrang om op 18 juni niet met de wagen naar Brussel te komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni