Een vliegtuig van Brussels Airlines op Brussels Airport in Zaventem

Brussels Airlines heeft akkoord over vrijwillige afvloeiingen

© Belga
10/02/2020

De directie van Brussels Airlines en twee van de drie vakbonden hebben maandag het voorakkoord over vrijwillig vertrek voor het grondpersoneel officieel ondertekend. De plannen hebben betrekking op zowat 800 leden van het grondpersoneel. Maar hoeveel van hen vrijwillig kunnen vertrekken, is nog niet duidelijk.

Het vrijwilligvertrekplan is een onderdeel van het toekomstplan "Reboot". Volgens dat plan zal Brussels Airlines de komende jaren evolueren naar een kleinere, maar meer winstgevende maatschappij. Het doel is om tegen 2022 een winstmarge van minstens 8 procent te bereiken, onder meer ook via een kostenbesparing van meer dan 160 miljoen euro op jaarbasis.

Het akkoord legt de modaliteiten en procedures van het vrijwillig vertrek vast. Zo zullen de vertrekkers grosso modo 40 tot 55 procent meer kunnen krijgen dan wettelijk is voorzien. Ze zouden ook intensief begeleid worden naar ander werk en gedurende een periode een compensatie kunnen krijgen indien ze in hun nieuwe job minder verdienen. Voor 58-plussers (en soms ook 57-plussers) is er een regeling van vervroegd pensioen afgesproken.

800 personeelsleden betrokken

De plannen hebben betrekking op zowat 800 leden van het grondpersoneel. Maar hoeveel van hen vrijwillig kunnen vertrekken, is nog niet duidelijk. Dat zal departement per departement bekeken worden. De directie wil met twee "golven" werken per jaar. De eerste golf zou in april starten, zo zei hr-directeur Bert Van Rompaey vorige week in La Libre Belgique.

Het vrijwilligvertrekplan zal evenveel kosten als een sociaal plan, zo verdedigde Van Rompaey zich ook tegen kritiek van de christelijke vakbond. Die vindt dat de directie via een procedure van collectief ontslag (wet-Renault) zou moeten werken.

De directie zegt dat ze in contact blijft met alle sociale partners. De christelijke vakbond De christelijke vakbond schaarde zich zoals verwacht niet achter de regeling van vrijwillig vertrek, maar blijft deel uitmaken van de gesprekken over het Reboot-plan (waarvan de vrijwillige vertrekken maar een onderdeel zijn).

Ook voor het vliegend personeel - piloten en boordpersoneel - zal er normaal gezien in een latere fase een soortgelijk plan van vrijwillig vertrek worden onderhandeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Samenleving, luchtvaartmaatschappij, ontslag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni