Brussels Gewest investeert 150 miljoen euro in Dexia

© FM Brussel
30/09/2008
De Brusselse regering investeert 150 miljoen euro in het financiële reddingsplan van bankverzekeraar Dexia. Het gaat om geld dat het Gewest leent op de financiële markten, zegt Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD), en dat vormt geen gevaar voor de Brusselse begroting. In totaal draagt België drie miljard euro bij.

De Frans-Belgische bank Dexia werd gisteren zwaar getroffen door de kredietcrisis en ging fors achteruit op de beurs. Na een nacht spoedonderhandelen beslisten de Belgische, Franse en Luxemburgse regeringen om samen 6,4 miljard euro in Dexia te pompen.

België draagt in totaal drie miljard euro bij, net als Frankrijk. Luxemburg komt met een kleine 400 miljoen euro over de brug. Dat Belgisch geld komt van de federale regering via het participatiefonds (1 miljard euro), van de aandeelhouders van Dexia (1 miljard euro via Arcofin, Gemeentelijke Holding en Ethias) en van de drie gewestregeringen. Vlaanderen zal 500 miljoen euro investeren in het reddingsplan, Wallonië 350 miljoen euro en het Brussels Gewest tot slot draagt 150 miljoen euro bij.

'Brusselse begroting niet in gevaar'
Brussels minister Vanhengel benadrukt dat de operatie geen of minimale gevolgen heeft voor de Brusselse begroting. Het gaat immers om een investering en niet om een uitgave, met geld dat geleend wordt op de financiële markten.

"Voor de begroting maakt dat niets uit omdat dit uitgaven zijn die beschouwd worden als investeringen. Wij zullen de geïnvesteerde middelen ook recupereren wanneer alles weer zijn normale gang gaat. We moeten alleen een kleine intrestlast dragen gedurende de komende jaren." Het Brussels Gewest zal dus alleen rekening moeten houden met de interestlast die tot 5 à 6 miljoen kan oplopen.

Een redelijk bedrag, vindt Vanhengel, zeker voor een reddingsactie die nodig was. "Hadden we Dexia laten overkop gaan, dan waren miljoenen mensen in de moeilijkheden geraakt. En dan kreeg de Belgische en de Brusselse economie een zware klap."

De Brusselse regering wordt zo aandeelhouder van Dexia, de huisbankier van het Gewest. De Brusselse gemeenten zien door deze kapitaalinjectie mogelijkheden om hun dividenden te verminderen via de Gemeentelijke Holding, maar volgens Vanhengel is dat momenteel moeilijk in te schatten.

De gemeente Schaarbeek, de derde grootste in de Gemeentelijke Holding, protesteerde eerder al tegen de bijdrage van de Holding in het reddingsplan omdat er volgens de gemeente dringend nood is aan wijzigingen aan de top van die Holding.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni