| BC Materials gebruikt zand en klei van Brusselse werven als grondstof voor gerecupereerd bouwmateriaal.

Brusselse BC Materials wint Henry van de Velde Award

Elien Haentjens
© BRUZZ
05/02/2021

Al meer dan een kwarteeuw reikt Flanders DC jaarlijks haar designprijzen uit. Voor de eerste keer zit daar ook een Climate Challenge Gold Award bij. Die ging naar het Brusselse BC materials, dat ecologische leemtoepassingen produceert.

BC Materials is een dochterbedrijf van BC Architects en werd opgericht in 2018 om zelf bouwmateriaal te kunnen produceren. Als grondstof daarvoor gebruiken ze zand en klei van Brusselse werven, een materiaal dat officieel als afval wordt bestempeld.

Door hun leemstenen te persen, en niet op hoge temperaturen te bakken, is het productieproces lokaal, CO2-neutraal en circulair, want alles kan achteraf perfect gerecupereerd en hergebruikt worden. Bovendien dragen de leempleister en stamplemen vloeren bij aan een gezond binnenklimaat in de woning.

Bakstenen als Legoblokjes

Een andere laureaat van wie het werk in Brussel te zien was, is het duo Corbin Mahieu en Lennart Van den Bossche. Zij zijn genomineerd in de categorie Graphic & Communication voor hun campagne voor cultuurhuis PILAR van de VUB. De Gold Award in die categorie gaat naar de campagne voor Horst Art and Music Festival in Vilvoorde, die door grafisch bureau Ronny & Johny is ontwikkeld.

Ook Facadeclick, de winnaar van de Ecodesign by Ovam Gold Award, speelt met haar innovatief bouwsysteem, waarbij bakstenen – net als Legoblokjes - via tussenstukken op elkaar worden vastgeklikt, in op het circulaire gedachtengoed. Zo omzeilen vader en zoon Vandenbempt het probleem van de steeds moeilijker te vinden metselaars, én kunnen de bakstenen op elk moment terug afgebroken en gerecupereerd worden.

Horst_Henry_Vandevelde_Awards

| Ook de campagne voor Horst Art and Music Festival in Vilvoorde, die door grafisch bureau Ronny & Johny is ontwikkeld, viel in de prijzen.

Continu innoveren

De Lifetime Achievement Gold Award gaat dit jaar naar Ann Demeulemeester. Zij legt zich sinds ze in 2014 haar eigen modelabel, dat ze in de jaren 1980 oprichtte, verliet, toe op materialen als porselein en kristal. Samen met de Belgische fabrikant Serax bracht ze verschillende serviescollecties op de markt. Net als in haar modecollecties brengt ze hierin industrie en ambacht samen. Zo worden de borden industrieel vervaardigd, maar met de hand beschilderd. Doordat Ann Demeulemeester er telkens in slaagt om een object tot zijn essentie terug te brengen, verlegt ze volgens de jury de grenzen van die objecten.

Daarnaast wint het West-Vlaamse bedrijf Novy, dat al meer dan honderd jaar bestaat, de Company Gold Award. Hoewel veel Belgen een Novy-dampkap in huis hebben, weten niet zoveel mensen dat die volledig in België worden gemaakt. Met een sterke drang naar innovatie, kwaliteit en duurzaamheid zorgt ervoor dat Novy al die tijd kon blijven opboksen tegen de internationale concurrentie.

De Young Talent Gold Award gaat naar het Antwerpse Bureau BoschBerg, dat de grafische vormgeving voor een resem culturele spelers als deSingel, TheaterFestival en Opera Ballet Vlaanderen verzorgt.

Geen ceremonie in Bozar

Normaal is de uitreiking van de Henry van de Velde Awards een van de hoogtepunten voor de sector, en zakken er zo’n duizend genodigden af naar Bozar. Niet alleen corona, maar ook de recente brand verplichtten Flanders DC om het dit keer over een virtuele boeg te gooien. Wanneer de fysieke expo wél de deuren opent, is voorlopig koffiedik kijken.

Alle winnaars en de virtuele Henry van de Velde Awards 2021 tentoonstelling zijn te zien via www.henryvandevelde.be. Ook de catalogus kan via deze website worden besteld.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni