Brusselse e-plooifiets wint prestigieuze Duitse designprijs

© Ahooga

De Ukkelse fietsenmaker Ahooga heeft de prestigieuze German Design Award binnengehaald voor 2018. Het merk krijgt de prijs voor zijn voornaamste product: een opvouwbare elektrische plooifiets die met maar 13 kilo ook vederlicht is. “België zit met een probleem van 40 jaar auto-suprematie. Dit is onze bescheiden oplossing.”

De jury van de German Design Awards gaat al sinds 2012 ieder jaar op zoek naar innovatieve, unieke en kwalitatieve ontwerpen uit heel Europa. Dat kan gaan van mobiele apps, over evenement-aankleding tot tastbare producten zoals een fiets.

In die laatste categorie won de Ahooga-plooifiets, samen met 30 andere fietsgerelateerde projecten. “De fiets van Ahooga onderscheidt zich van andere e-bikes doordat hij zo licht is,” klinkt het. “Zelfs wanneer de elektrische assistentie uitstaat, blijft het een lichte hybride fiets. Daardoor wordt het rijbereik een rekbare parameter.”

Frederik Mertens elektrische Plooifietsen c Saskia Vanderstichele
Sneller dan Brompton
Het Brusselse merk heeft afgelopen maand trouwens ook gescoord op Paris Autonomy, een festival met projecten die degelijke alternatieven bieden voor de auto in de stad. Er kwamen meer dan 15.000 bezoekers af op het evenement, Ahooga was één van de 220 exposanten. “Frankrijk en België zitten met hetzelfde probleem in hun steden: 40 jaar auto-suprematie,” zegt Philippe Lefracq van Ahooga aan BX1. “Onze bescheiden bijdrage aan de oplossing voor dit probleem is een fiets waarbij je met minder zweet stadshellingen en lange afstanden aankan.”

Lefrancq is de voornaamste collega van bedenker Frédéric Mertens. Die kwam in 2015 op de proppen zijn elektrische plooifiets (kostprijs 2.100 euro), nog voor het bekende Britse vouwfietsmerk Brompton.

Bekijk ook de reportage die BRUZZ maakte over Ahooga. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?