© Maarten Coosemans / BRUZZ | De stadstol noch de kilometerheffing kunnen op veel bijval rekenen bij de Brusselse ondernemers.

Brusselse ondernemers willen geen stadstol of kilometerheffing

VT
© BRUZZ
25/04/2019

De Brusselse ondernemers willen liever geen stadstol of slimme kilometerheffing. Een efficiëntere afvalophaling en meer aandacht voor digitalisering zien ze wel zitten. Dat blijkt uit de tweede bevraging van de Middenstandskamer, die verschillende zelfstandigenorganisaties verenigt. De resultaten leiden tot een verlanglijstje voor de volgende Brusselse regering.

Uit de bevraging blijkt dat de ondernemers maar matig tot weinig enthousiast zijn over het ondernemersklimaat in Brussel. Zo geven de ondervraagden een gemiddelde score van 4,8 op 10 voor tevredenheid. Bovendien kijken ze minder optimistisch naar de komende zes maanden dan bij de vorige bevraging. Uit de bevraging blijkt dat er vooral bezorgdheden zijn rond mobiliteit, fiscaliteit en het vinden het geschikt personeel.

Op basis van de bevraging stelt de Middenstandskamer voor de volgende Brusselse regering met een memorandum op met vijf belangrijke prioriteiten.

Mobiliteit

Zo zijn de Brusselse ondernemers van files en moeilijke doorstroming van het verkeer in Brussel grondig beu. Maar een stadstol of kilometerheffing als oplossing, zien ze niet zitten. Zo staat 57 procent weigerachtig tegenover beide oplossingen, en ziet slechts 20 procent één van beiden zitten.

"Zeker bij de kleinere ondernemers is daar geen draagvlak voor," zegt Van Assche. "Wel moet er ingezet worden op sensibilisering, door ondernemers eraan te herinneren om enkel de auto te gebruiken als er geen alternatief is."

Afvalophaling

Daarnaast vraagt de Middenstandskamer aan de volgende regering om werk te maken van efficiëntere afvalophaling voor ondernemers. "We moeten samenzitten met Net Brussel en het bekijken op wijkniveau. Op sommige plekken kan het bijvoorbeeld interessanter zijn om het afval op één plek te concentreren en het dan te laten ophalen, in plaats van een keer per week een zak op straat te zetten," legt Van Assche uit. "Dat kan efficiënter en voordeliger zijn."

Digitalisering

Ten derde staat ook digitalisering hoog op de agenda. "We stellen voor om deze bevoegdheid aan de minister-president te geven, om het een groter gewicht te geven."

Tot slot wil de Middenstandskamer ook werk maken van de versterking van lokale handelswijken en de verdere uitwerking van het Small Business Act, een actieplan met de bedoeling kmo's en het ondernemerschap in Brussel te ondersteunen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Middenstandskamer, anton van assche, stadstol, kilometerheffing, ondernemers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni