Bakfiets fietser transportfiets kinderen mobiliteit
© weelz | De bakfiets is in het Brusselse straatbeeld geen uitzondering meer.

Brusselse ondernemingen kunnen Cairgo-premie tot 4.000 euro krijgen voor aankoop bakfiets

© Belga
07/09/2021

Het Brussels Gewest lanceert een premie voor Brusselse micro-, kleine en middelgrote ondernemingen die een bakfiets wensen aan te kopen. De premie, die beschikbaar is bij Brussel Economie en Werkgelegenheid, kan oplopen tot maximaal 4.000 euro voor de aankoop van een bakfiets of 2.000 euro voor een fietskar.

Elke onderneming heeft echter recht op maximaal 12.000 euro per kalenderjaar en gecumuleerde steun van 20.000 euro gedurende de looptijd van het Cairgo Bike-project, dat op 30 juni 2023 afloopt. De gesubsidieerde bakfiets of fietskar moet uiteraard voor bedrijfsdoeleinden worden gebruikt en een noodzakelijk verband hebben met de activiteiten van de onderneming.

De bakfiets of fietskar is geschikt voor vele activiteiten van onder meer loodgieters, elektriciens, slotenmakers, technici-pechverhelpers, bezorgers, schoonmaakbedrijven, gezondheidswerkers en handelaars. Het gaat om een zuinig vervoersmiddel dat files vermijdt en ecologisch is.

'Heel wat voordelen'

De premie heeft een totaalbudget van 500.000 euro, waarvan 80% door de Europese Unie wordt gefinancierd.

"Ondernemingen aanmoedigen om te kiezen voor zachte mobiliteit is een belangrijke zaak voor het Gewest, zowel wat de vermindering van de verkeersdrukte als van de vervuiling betreft. Maar bovenal is deze premie een belangrijke stimulans om de stap te zetten naar het gebruik van een bakfiets, die voor veel ondernemers vele voordelen biedt, zoals op het gebied van snelheid, kosten en efficiëntie", stelt Barbara Trachte, staatssecretaris voor Economische Transitie.

"Bakfietsen bieden een dubbel voordeel voor de verkeersdrukte: minder verkeer en geen noodzaak tot dubbel parkeren. Uiteraard hebben zij ook een belangrijk positief effect op de vermindering van geluidshinder en de luchtkwaliteit in ons Gewest. Volgens verschillende studies zouden bakfietsen ongeveer vijftig procent van de gemotoriseerde verplaatsingen voor het goederenvervoer in steden kunnen vervangen", aldus minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt.

Meer info op https://economie-werk.brussels/premie-cairgo-bike.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie