Brusselse patiënten kunnen ziekenhuisrekening niet betalen

© tvbrussel
08/04/2008
Brusselse ziekenhuizen hebben meer patiënten die hun rekening niet betalen dan de ziekenhuizen in de rest van het land. Dat blijkt uit onderzoek van de federale overheidsdienst Volksgezondheid. In Brussel blijft meer dan 5 procent van de rekeningen onbetaald, in Vlaanderen is dat maar 1,63 procent.

In 2005 bleven in het hele land ziekenhuisfacturen voor een totaalbedrag van 400 miljoen euro onbetaald. De cijfers komen uit het onderzoek van de federale dienst Volksgezondheid. In Brussel stonden in 2005 nog voor 110 miljoen euro aan rekeningen open. Daarvan hopen de ziekenhuizen nog 34 miljoen te kunnen innen via een deurwaarder of via schuldbemiddeling. 75 miljoen euro beschouwen ze als verloren.
In het UZ Brussel is de situatie hoopvol, zegt gedelegeerd bestuurder Marc Noppen:

"Het is niet echt een groot probleem, maar het komt wel elk jaar terug en nivelleert zich op ongeveer drie procent van het totaal aantal facturen dat wij uitschrijven aan patiënten die niet 'inbaar' blijken."

Dat komt neer op een bedrag van een miljoen euro. In de openbare Irisziekenhuizen is het probleem groter. Niemand wilde vandaag een interview geven, maar dit zijn de cijfers: voor 2006 gaat de Iriskoepel er vanuit dat ze nog 20 miljoen euro krijgt van de OCMW's. Wat de facturen van particuliere patiënten betreft, staan nog rekeningen open voor een bedrag van 40 miljoen euro. De Iriskoepel schat dat ze daarvan acht à negen miljoen niet meer terugziet.

Het publiek van de Irisziekenhuizen heeft het vaak financieel moeilijker dan de patienten van het UZ Brussel. In het universitair ziekenhuis vragen ze - om problemen te vermijden - een groot voorschot aan de patiënt:

"Zo kunnen we een derde van het totale bedrag dat we aan de patiënt factureren onmiddellijk innen," legt Marc Noppen uit. "Twee derde van het bedrag factureren we aan de patiënt. Dan zien we dat ongeveer 80 procent daarvan onmiddelijk wordt betaald."

In vergelijking met de rest van het land is het probleem van wanbetalers het grootst in het Brussels Gewest. Van het totale aantal ziekenhuisfacturen blijft 5,33 procent onbetaald, in Vlaanderen is dat 1,63 procent en in Wallonië 4,60 procent. Brussel zit een stuk boven het Belgisch gemiddelde van 3,14 procent.

"We zien de laatste jaren wel een procentuele toename van het aantal 'onvermogenden', mensen die echt niet meer de middelen hebben om een ziekenhuisfactuur te betalen," aldus Noppen. "Er is ook een stijging van het aantal mensen dat een afbetalingsplan vraagt."

De rekeningen slaan op alle kosten die het ziekenfonds en de hospitalisatieverzekering niet terugbetalen. De laatste jaren is het eigen aandeel van de patiënt gestegen tot 20 à 25 procent, voor een ziekenhuisopname komt dat gemiddeld neer op een eigen kost van 400 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni