Brusselse restaurants luiden de noodbel: Uber Eats en Deliveroo lichten hen op

© Kevin Van den Panhuyzen / BRUZZ
| De restauranthouders vragen een lagere commissie.

Bezorgplatformen geven klanten soms hoge kortingen waar restaurants ongevraagd zelf voor moeten betalen. Ook rekenen ze hoge commissies. Ruim zestig Brusselse restaurants zijn daarom de actie #SaveMyResto gestart. Federaal minister van Middenstand en Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) schakelt de Economische Inspectie in tegen de leverdiensten Uber Eats en Deliveroo.

De campagne #SaveMyResto brengt ruim zestig Brusselse restauranthouders samen die de agressieve marktpraktijken aanklagen van de leveringsplatformen Uber Eats en Deliveroo, die met zijn tweeën bijna de hele markt beheersen, een klein deel overlatend voor het Nederlandse bezorgplatform Takeaway.

De lijst grieven van de restauranthouders is lang. De twee platformen doen vaak promo-acties, waar de restaurants zelf voor betalen. Als ze niet meedoen, zouden ze onderaan de lijst op de app en site komen. Feedback van klanten blijft op het platform en komt niet bij de restaurants. Soms komt een bestelling niet aan. Dan bestelt een klant op kosten van het restaurant een nieuwe maaltijd, terwijl het bij de bezorger is misgegaan.

Federaal minister van Middenstand en Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) heeft vrijdag samengezeten met de beweging #SaveMyResto en belooft om de Economische Inspectie in te schakelen tegen de leverdiensten Uber Eats en Deliveroo wegens verdenking van oneerlijke marktpraktijken. Dat melden L’Echo en verschillende andere media vrijdag.

Commissies omlaag

Minister Ducarme sluit niet uit dat er gerechtelijke stappen zullen volgen en dat ook de Belgische Mededingingsautoriteit ingeschakeld wordt. Daar wil CDH’er Christophe De Beukelaer, Brussels parlementslid in de oppositie, niet op wachten. Hij stelde staatssecretaris Barbara Trachte (Ecolo), bevoegd voor Economische Transitie, vrijdag een actuavraag.

Zijn voorstel is om de platformen en de restauranthouders samen te brengen om afspraken maken over de volgende maanden. Hij hoopt dat de commissies tijdelijk omlaag kunnen worden gebracht omdat restauranthouders nog niet hersteld zijn van de gezondheidscrisis. Trachte heeft daarover nog geen toezeggingen gedaan. De Beukelaer dient daarom vrijdag een interpellatie in. Het is niet zeker of die nog wordt behandeld voor het zomerrecces.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?