Brusselse stroomfactuur stijgt minder snel dan Vlaamse

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
05/11/2014

De elektriciteitsfactuur gaat in Vlaanderen volgend jaar zo goed als zeker de hoogte in. Volgens sommigen zelfs met dertig procent. In Brussel loopt het zo’n vaart niet, ook al verliezen eigenaars van zonnepanelen een eerder toegekend financieel voordeel.

Brugel (de Brusselse energieregulator) en Sibelga (de Brusselse netbeheerder) onderhandelen op dit moment over nieuwe distributietarieven voor gas en elektriciteit in het Brussels Gewest voor de periode 2015-2019. Dat is een gevolg van de overheveling van deze bevoegdheid naar de gewesten. Volgens enkele betrokkenen in het dossier is het lang niet zeker dat die tarieven, die tot een derde uitmaken van de energiefactuur, in Brussel fors de hoogte in zullen gaan. Ze zouden zelfs kunnen dalen. Het blijft echter wachten op het resultaat van de onderhandelingen.

Dat de Brusselse consumenten aan de enorme prijsstijgingen ontsnappen waar Vlaanderen mogelijk mee te maken heeft, komt door de relatief klein groenestroomproductie in Brussel, maar ook door de manier waarop groenestroomcertificaten worden verhandeld. In Brussel moeten de eigenaars van zonnepanelen die certificaten op de energiemarkt verkopen. Vlaamse producenten van groene stroom zijn verplicht om hun certificaten aan de netbeheerder te verkopen.

Wel staat vast dat over twee of drie jaar het voordeel verdwijnt waar eigenaars van zonnepanelen in Brussel tot op vandaag van kunnen genieten. Dat is het gevolg van een elektriciteitsordonnantie die minister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) in allerijl net voor de verkiezingen liet goedkeuren in het parlement.
De ordonnantie voert vooreerst ‘progressieve tarieven’ in. Dat wil zeggen dat residentiële grootgebruikers, die nu minder betalen, voortaan meer zullen moeten betalen. Wie weinig energie verbruikt, zal daar proportioneel een voordeel bij doen. Er zal ook met de gezinssamenstelling rekening worden gehouden. Huytebroeck voerde ecologische en sociale redenen aan voor deze progressieve tarieven.

Brugel heeft zopas een tariefmethodologie ontwikkeld voor die berekening. De concrete tarieven zullen ten vroegste over twee jaar worden ingevoerd.

‘Onrechtvaardig’
In een pennentrek wordt ook de vrijstelling tenietgedaan waar kleine eigenaars van zonnepanelen (installaties met een vermogen van minder dan 5kVA) van konden genieten. Die worden vandaag vrijgesteld van de distributiekosten voor de stroom die ze in het net injecteren. Die compensatie verdwijnt vanaf 2018, misschien zelfs al een jaar eerder. Dat hangt af van een nieuw protocol dat tegen dan de dataoverdracht tussen energieleveranciers en de netbeheerder moet regelen.

Een Franstalige belangenorganisatie van zonnepaneelhouders heeft de zaak intussen aanhangig gemaakt bij het Hof van Beroep. Volgens die organisatie zal de tariefverhoging de eigenaars van zonnepanelen tussen de 150 euro en 500 euro per jaar kosten. “De nieuwe distributietarieven zijn onrechtvaardig,” oordeelt Marc Duflot in L’Echo. “omdat het Brussels Gewest zich niet echt genereus heeft opgesteld bij de ondersteuning van de groenestroomproducenten en de voordelen stelselmatig heeft afgebouwd. Er zijn geen megawinsten gemaakt in Brussel.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni