Brusselse tuiniers: 'Brussel verliest te veel groen'

Het Tuiniers Forum Des Jardiniers, een groep van 140 Brusselse tuiniers, zal woensdag een open brief overhandigen aan Brussels minister-president Vervoort. Daarin zal het verdwijnen van de groenruimte in het Brussels Gewest aan de kaak worden gesteld.

De open brief komt er naar aanleiding van twee publieksraadplegingen over het verdwijnen van tuin- en landbouwprojecten, zoals de directe bedreiging van de stadstuinen Keelbeek in Haren en Hyopdrome in Ukkel.

De tuiniers en stadslandbouwers van het Brussels Gewest zijn bijzonder opgetogen over het 'Good Food'-initiatief van Brussels minister voor Leefmilieu Celine Fremault. De doelstelling van dat project is dat binnen twintig jaar 35 procent van het voedsel in Brussel van lokale bodem komt, maar momenteel is dat slechts 1 procent.

"Het is duidelijk dat er in het nieuwe bestemmingsplan meer grond voor land- en tuinbouw en groene ruimte moet worden voorzien", aldus het Tuiniers Forum. De groep tuiniers ijvert ervoor dat er een ommekeer komt, want de laatste jaren heeft Brussel al tientallen tuinen verloren, zoals Union, Tanneurs, Van Volxem, een groot deel van Boendael of Plateau Engeland.

Het Tuiniers Forum is eveneens van mening dat groene ruimtes te vaak moeten wijken voor nieuwe gebouwen. Dat is een verspilling, volgens de tuiniers, aangezien er momenteel in Brussel 1.000.000 vierkante meter bebouwde ruimte leegstaat en niet ingevuld wordt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?