Brusselse ziekenhuizen brengen meer dan 1 miljard op

Het Sint-Pieter ziekenhuis in Brussel.

Samen zijn de vier Brusselse ziekenhuizen goed voor een economische impact van 1 miljard euro. In totaal werken er 6.778 personen - zowat één procent van de Brusselse tewerkstelling.

De Brusselse kamer van Koophandel Beci berekende de rechtstreekse economische impact van de ziekenhuizen op het Brussels Gewest. Die bedraagt een kleine 428 miljoen euro. Samen met ook de indirecte impact van de ziekenhuizen op de Brusselse economie – bijvoorbeeld door jobs bij toeleveranciers – bedraagt de totale impact van de Brusselse ziekenhuizen meer dan 1 miljard euro.

Samen tellen de ziekenhuizen 6.778 personeelsleden, goed voor 1.781 bedden. In Jette en Brussel zijn ziekenhuizen zo goed voor één procent van de totale tewerkstelling. De capaciteit van de ziekenhuizen uitbreiden is volgens Brussels burgemeester Philippe Close (PS) niet aan de orde.

"Het aantal bedden moet niet meer omhoog, patiënten blijven immers steeds minder lang in het ziekenhuis,” aldus Close. Hij wil van Brussel een 'medische hub' maken. "Als er plaats vrijkomt, kunnen we die gebruiken om er startups en spin-offs in onder te brengen. In het Jules Bordet Instituut is daar nu al een hele verdieping voor gereserveerd."

In 2014 werden de vier universitaire ziekenhuizen op het grondgebied van de Stad Brussel ondergebracht in het Universitaire Ziekenhuisnetwerk (UZC). Het gaat om Brugmann, Sint-Pieter, het kinderziekenhuis Koningin Fabiola en het Jules Bordet Instituut.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?