20200113 poetshulpen dienstencheques betoging ABVV

| Poetshulpen en sympathisanten betogen voor een hoger loon

Brutoloonsverhoging van 0,8 procent voor dienstenchequesector

LG
© Belga
04/02/2020

De vakbonden en werkgevers van de dienstenchequesector hebben maandag een ontwerpakkoord bereikt. Dat melden de vakbonden ABVV Dienstencheques, ACV Voeding en Diensten en ACLVB en Federgon, de federatie die onder meer de dienstenchequesector vertegenwoordigt.

In het ontwerpakkoord zit onder andere een brutoloonsverhoging van 0,8 procent vanaf 1 januari 2020. De komende dagen zullen de vakbonden samenkomen met hun delegees om de inhoud van het protocolakkoord aan hen voor te leggen.

De huishoudhulpen uit de dienstenchequesector (paritair comité 322.01) streden al sinds november voor een loonsverhoging, aldus de drie vakbonden. "Ze hebben zich, zoals nooit tevoren, gemobiliseerd om druk uit te oefenen op de werkgevers en om hen tot rede te brengen. Hun inzet heeft zijn vruchten afgeworpen", zeggen de vakbonden in een gezamenlijk persbericht.

Laagstbetaalde Belgen

De huishoudhulpen voerden actie om hun eis kracht bij te zetten. "Met 11,50 euro bruto per uur behoren de 145.000 werknemers uit de sector tot de laagstbetaalden van het land", aldus nog de vakbondsorganisaties.

In het protocolakkoord zitten naast de brutoloonsverhoging ook een cadeaucheque van 20 euro, een onkostenvergoeding voor de thuisstrijkers van 10 procent bovenop het brutoloon en een uitbreiding van de aanmoedigingspremies voor ouderschapsverlof en mantelzorg. Daarnaast vervat het akkoord ook een reeks maatregelen voor de werkbaarheid, zoals rond mobiliteit en een charter tegen grensoverschrijdend gedrag.

Korte vs lange termijn

"Werkgevers zijn uit respect voor de huishoudhulp diep gegaan, maar we blijven benadrukken dat zonder extra ondersteuning van de overheid de meerderheid van de dienstenchequebedrijven het moeilijk zal krijgen", zegt Herwig Muyldermans, algemeen directeur bij Federgon. "Als we weten dat er vermoedelijk in mei een nieuwe indexering aankomt, die voor een deel door de werkgever wordt gedragen, dan is er actie nodig op korte termijn."

Federgon roept de betrokken overheden op om over de uitdagingen van de sector op de korte en lange termijn in gesprek te gaan, "om zo de continuïteit van de sector, de economisch leefbaarheid van de bedrijven en de tewerkstelling van meer dan 140.000 poetshulpen veilig te stellen".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, dienstencheque, schoonmaakpersoneel, vakbond

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni