Buitenlandse arbeidskrachten moeten zich melden

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
15/02/2007
Vanaf 1 april moeten buitenlandse werknemers, zelfstandigen en stagiairs die hier komen werken, dit vooraf melden aan de overheid. Zo krijgt die een beter zicht op wie hier allemaal aan de slag is. De aangifte gebeurt met een elektronisch meldingssys­teem dat de naam Limosa kreeg. Federaal minister van Werk en Informatisering Peter Vanvelthoven (SP.A) stelde het begin deze week voor.

Het vrij verkeer van diensten binnen de Europese Unie heeft ertoe geleid dat buitenlandse bedrijven en zelfstandigen gemakkelijk opdrachten kunnen uitvoeren in België. Bij controles wordt echter vastgesteld dat een aantal van deze buitenlandse werkgevers en zelfstandigen het niet zo nauw neemt met de Belgische regels en arbeidsvoorwaarden. "Dat zorgt voor so­ciaal onaanvaardbare situaties," zegt Vanvelthoven. "Werknemers die veel te lange dagen kloppen en onderbetaald worden, bijvoorbeeld. Maar het leidt ook tot oneerlijk concurrentie."

Er is dus een betere controle noodzakelijk. Maar het probleem is dat de overheid amper zicht heeft op de vele buitenlanders die hier aan het werk zijn. Buitenlanders in dienst van een Belgisch bedrijf zijn wel bekend: sinds een aantal jaren bestaat immers het Dimona-systeem, dat Belgische werkgevers verplicht het begin en einde van elke arbeidsrelatie door te geven. Voor buitenlandse werknemers die door een buitenlandse firma worden uitgezonden, of voor buitenlandse zelfstandigen, bestond totnogtoe geen meldingsplicht. Daarom werd het Limosa-project ontwikkeld.

Vanaf 1 april moeten buitenlanders die in opdracht van een firma of als zelfstandige naar ons land komen, vooraf aangemeld worden. De enige uitzondering op deze regel betreft buitenlanders die hier op zakenreis zijn, of voor een sportmanifestatie of optreden naar ons land komen. "Als Real Madrid of The Rolling Stones hier komen spelen, dan hoeven ze zich niet vooraf aan te melden."

Ontvangstbewijs
De aangifte kan elektronisch gebeuren op de nieuwe website www.limosa.be. De werkgever vermeldt wie hij uitstuurt, wat voor werk die persoon zal verrichten, waar hij gaat werken, voor hoe lang en hoe zijn uurregeling er zal uitzien. "Het formulier invullen duurt hooguit vijf minuten," aldus Vanvelthoven.
De buitenlandse werkgever krijgt onmiddellijk een ontvangstbewijs, dat hij ook meegeeft aan zijn werknemer. Die moet dat immers aan de klant in België voorleggen. Wanneer de buitenlander geen bewijs van aanmelding kan tonen, dan moet de Belgische opdrachtgever dit via dezelfde site aan de overheid laten weten, ten minste als hij een professionele opdrachtgever is. Hij hoeft de werknemer echter niet door te sturen. Meldt hij het ontbreken van het document niet, dan riskeert de Belgische opdrachtgever een boete tot 2.500 euro. De buitenlandse firma riskeert een gevangenisstraf tot een jaar en een geldboete. Vanvelthoven: "Ik geef toe dat het lastig is om buitenlandse firma's te vervolgen, maar de nieuwe regeling zal vooral ontradend werken. Ook kunnen onze inspecteurs dankzij het nieuwe systeem veel sneller bepalen of iemand legaal aan het werk is of niet. Ze kunnen dan ook meteen ingrijpen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni