Canadese investeerders hebben 300 miljoen veil voor Docks

© Saskia Vanderstichele
| Het winkelcentrum Docks bleef met vijf miljoen bezoekers per jaar onder de verwachtingen.

Winkelcentrum Docks lijkt klaar voor overname. Een Canadese investeringsgroep is bereid 300 miljoen neer te tellen voor het shoppingcentrum waarvan de opbrengsten onder de verwachtingen blijven. Dat staat vandaag te lezen in De Tijd.

Buitenlandse investeerders krijgen steeds meer grip op de Brusselse winkelmarkt. Eerst kwam het Woluwe Shopping Center al in handen van een Nederlandse investeringsgroep en nu lijkt ook Docks aan de Van Praetbrug een niet-Belgische eigenaar te krijgen.

De Alberta Investment Management Corporation (AIMCo), die Canadese ondernemers vertegenwoordigt, zou bereid zijn om 300 miljoen euro te betalen voor het winkelpaleis. Projectontwikkelaar Equilis, de huidige meerderheidsaandeelhouder, zegt aan De Tijd dat de deal nakend is, maar nog niet officieel.

Waarom nu?

Docks opende de deuren in 2016 en kende aanvankelijk een aantal succesvolle weekends met 700.000 nieuwsgierigen. Het kon de hoge verwachtingen daarna evenwel niet inlossen. Er werd gemikt op acht miljoen bezoekers per jaar, maar in het eerste jaar kwamen er in totaal ‘maar’ vijf miljoen over de vloer.

In tijden waarin de e-markt groeit en er mogelijk concurrentie komt van NEO aan de Heizel, verwacht je een dunne spoeling aan geïnteresseerden dun is. Toch kan Equilis rekenen op een heleboel gegadigden. Dat is te verklaren door het lage rendement van obligaties en de stabiele inkomstenstroom die vastgoed biedt.

Equilis hoopt het ijzer te kunnen smeden wanneer het heet is, want met een nieuwe financiële crisis zoals in 2008, kunnen de kandidaat-kopers zo weg zijn. Het investeringsconcern zou het geld ook goed kunnen gebruiken om zich nadrukkelijker op de Europese markt te positioneren.

Docks Bruxsel

In dit dossier vind je alles over het shoppingcentrum Docks Bruxsel, dat in november 2016 na een lange juridische strijd opende aan de Van Praetbrug in Schaarbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?