Cerexhe waarschuwt voor gevolgen demografische explosie

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
05/10/2011
Brussel wacht de komende jaren een ware bevolkingsexplosie. Alleen al om te beletten dat de werkloosheidsgraad nog stijgt, zullen er elk jaar 10.000 banen moeten bijkomen. Dat blijkt uit een studie die Brussels minister van Economie en Werk Benoît Cerexhe (CdH) liet uitvoeren.

Cerexhe vindt dat het Brussels gewest in goede economische gezondheid verkeert. Er zijn in Brussel inmiddels 714.000 banen, waarvan er vorig jaar 18.000 gecreëerd werden. De werkgelegenheid in Brussel groeide daarmee een stuk sneller (+2,7 procent) dan die in Vlaanderen (+1,2 procent) en Wallonië (+1,6 procent). "En het aandeel van die banen dat door Brusselaars wordt ingevuld gaat ook elk jaar lichtjes vooruit."

De minister is het dan ook beu om van de andere gewesten (vooral dan Vlaanderen) altijd maar te moeten horen dat de hoge werkloosheid in Brussel, nu twintig procent, een gevolg is van het haperende arbeidsmarktbeleid en het gebrek aan efficiëntie van Actiris, de arbeidsbemiddelingsdienst van het gewest. Brussel wordt geconfronteerd met een bevolkingsexplosie, aldus Cerexhe, en in die omstandigheden is het niet eenvoudig om de werkloosheid terug te dringen. De afgelopen drie jaar steeg de beroepsbevolking in Brussel met 50.000 eenheden. De afgelopen tien jaar groeide ze met bijna twintig procent, tegen zeven procent in Wallonië en een kleine vijf procent in Vlaanderen.

Hogere vruchtbaarheid
Om de tendensen voor de volgende jaren te kennen alsook de gevolgen voor de arbeidsmarkt, bestelde Cerexhe een studie bij demograaf André Lambert van het bureau ADRASS (Association pour le Développement de la Recherche Appliquée en Sciences Sociales). Die rekende uit dat de Brusselse bevolking zeker tot 2020 met twee procent per jaar zal groeien, wat buitengewoon veel is in vergelijking met de rest van Europa en een stuk meer dan het Belgische gemiddelde van 0,8 procent. "Vorig jaar telde Brussel 1.090.000 inwoners, in 2020 zullen het er 1.329.000 zijn, een stijging met bijna 240.000 mensen," zegt Lambert. Die explosieve groei komt volgens de professor door het iets hogere vruchtbaarheidscijfer in Brussel en het positieve migratiesaldo. "Jaarlijks trekken 12.500 mensen weg uit Brussel, maar er komen er 24.000 bij, meestal uit het buitenland. Een nettomigratie van dik 11.000 en die zal alleen maar groter worden. Brussel is de toegangspoort van België."

152.000 jongvolwassenen erbij
De nieuwe Brusselaars zijn hoofdzakelijk jonge mensen. Van de 240.000 nieuwkomers zullen er 152.000 tussen de 20 en de 39 jaar oud zijn, voorspelt Lambert. Die leeftijdsgroep stijgt in tien jaar met maar liefst 43 procent. "Een explosie dus van mensen die een baan nodig hebben," zegt Cerexhe.

Wat betekent dat voor de Brusselse arbeidsmarkt? Lambert: "Als Brussel dezelfde demografische evolutie zou doormaken als de rest van België, zou de werkloosheidsgraad de komende jaren dalen en de werkgelegenheidsgraad (het aandeel van de beroepsbevolking dat aan het werk is, red.) stijgen. Maar met wat er nu gebeurt in Brussel is dat niet mogelijk. Zelfs als de banengroei in dit gewest het huidige tempo aanhoudt en er, zoals nu, elk jaar een half procent meer van die banen naar Brusselaars gaan, zullen er tegen 2020 toch 25.000 werklozen extra zijn."

Voor Cerexhe is de conclusie duidelijk: het zal met deze demografische evolutie al een hele opgave zijn om de huidige werkloosheidsgraad en werkgelegenheidsgraad te behouden. "Alleen al om te beletten dat de werkloosheidsgraad stijgt, zullen er elk jaar 10.000 banen moeten bijkomen. Om iedereen aan het werk te krijgen, zullen er jaarlijks 20.000 nieuwe banen gecreëerd moeten worden."

Een onmogelijk opdracht? Cerexhe: "Niets is onmogelijk. Vorig jaar hebben we ook voor 18.000 nieuwe banen gezorgd. Maar we staan voor een reusachtige berg. We zullen moeten werken aan een zo gunstig mogelijk bedrijfs- en commercieel klimaat, nog meer inspanningen moeten leveren voor de vorming van de vele laaggeschoolde Brusselaars en er alles aan doen opdat er nog meer banen voor Brusselaars bijkomen, bijvoorbeeld in de horeca, het toerisme en de industrie. Ik pleit daarom voor het behoud van een minimum aan industrie in het gewest. We zullen het wel zo moeten doen. Anders ontploft er over enkele jaren een sociale bom, die ook de andere gewesten zal treffen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni