Cipiers gevangenis Sint-Gillis staken voort

© FM Brussel
07/07/2008
De cipiersstaking in de gevangenis van Sint-Gillis duurt voor onbepaalde tijd voort. De cipiers hebben het voorakkoord tussen de directie en vakbonden van vorige vrijdag afgeschoten. Het conflict draait rond de veiligheid van het personeel op de momenten waarop de gedetineerden bezoek krijgen.

Maandagmorgen en -middag hebben de cipiers van de gevangenis van Sint-Gillis gestemd over de voortzetting van hun staking. Die begon vorige dinsdag.

"De bewaarders vinden het voorakkoord niet voldoende om opnieuw aan het werk te gaan," zegt Jimmy Verlez van de christelijke vakbond.

Volgens de cipiers is hun veiligheid niet meer gewaarborgd wanneer de gedetineerden bezoek krijgen. De cipiers eisen dat er in de bezoekerszaal maximaal 28 tafels zouden staan en dat elke gedetineerde hoogstens drie bezoekers tegelijk mag ontvangen. Er zouden ook geen ex-gedetineerden meer op bezoek mogen komen.

De gevangenisdirectie vroeg één week de tijd om een stand van zaken op te maken. Ondertussen zou het oude systeem van kracht blijven.

"Het oude systeem houdt in dat er 35 tafels in de bezoekersruimte staan en dat er vijf bezoekers per gedetineerde worden toegelaten," legt Verlez uit. "In het totaal kunnen er dus tot 210 personen tegelijkertijd in de bezoekzaal aanwezig zijn, wat wij teveel vinden."

De cipiers willen het bezoekersaantal beperken tot 112. De staking kwam er na twee incidenten, drie en vier weken geleden.

"In een geval ging het om een ex-gedetineerde die op bezoek kwam en een van de bewakers aangevallen heeft," zegt Jimmy Verlez. "Een ander geval betrof een aantal bezoekers die onze collega's aan de poort werkonbekwaam geslagen en geschopt hebben."

Tijdens de staking zorgt de civiele bescherming voor het eten en de begeleiding van de gedetineerden. De politie is verantwoordelijk voor de bewaking. Ondertussen zijn de bezoeken aan de gedetineerden opgeschort. De staking duurt voor onbepaalde tijd voort.

OIP steunt staking, maar pleit voor minimale dienstverlening
Het Internationaal Observatorium Gevangenissen (OIP), een niet-gouvernementele organisatie die informatie over de situatie in de gevangenissen verzamelt en op basis daarvan wantoestanden aanklaagt, steunt de eisen van de cipiers van Sint-Gillis. De organisatie pleit wel voor de invoering van een minimale dienstverlening in de gevangenissen in geval van staking. Het risico op incidenten vergroot door de stakingen en bovendien komen de basisbehoeften van de gedetineerden, zoals eten, zich wassen en toegang krijgen tot gezondheidszorg, in het gedrang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni