Cipiers Sint-Gillis aanvaarden nieuw voorakkoord

Vakbonden en directie van de gevangenis van Sint-Gillis hebben een nieuw voorakkoord bereikt. Dat werd woensdagmiddag aan het personeel voorgelegd dat het nieuwe voorstel aanvaard heeft. Daardoor komt er donderdagmorgen een einde aan de staking die op 1 juli begon.

De cipiers van de gevangenis in Sint-Gillis legden op 1 juli het werk neer omdat de veiligheid in de bezoekerszaal na verschillende incidenten niet gewaarborgd kon worden. Ze eisten dat de ruimte voor bezoekers verkleind zou worden en vroegen om slechts drie bezoekers per gevangene op hetzelfde moment toe te laten, in plaats van de huidige vijf.

Afgelopen maandag werd een eerste voorstel van de directie verworpen. Dat hield in dat er twee extra cipiers - vier in totaal - in de bezoekersruimte zouden komen en dat er een audit gehouden zou worden over de veiligheid tijdens bezoeken. De meerderheid van het gevangenispersoneel ging echter niet akkoord met dat voorstel.

Opnieuw aan het werk

Woensdag bereikten vakbonden en directie een tweede voorakkoord dat wel beantwoordt aan de eisen van het personeel, aldus Jimmy Verlez van de christelijke vakbond: "Het aantal bezoekers wordt teruggebracht van 210 naar 112, zoals we gevraagd hadden. Dat zal gebeuren door het aantal tafels te verminderen en door het aantal bezoekers per gedetineerde te verlagen."

Ook zullen op vraag van het personeel ex-gedetineerden tot drie jaar na hun vrijlating geen gedetineerden meer mogen bezoeken in de gevangenis. Alleen voor familieleden wordt een uitzondering gemaakt.

"Morgenvroeg zal het werk dus weer op de normale manier hervat worden," aldus Verlez.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?