Comeos ziet uitstel solden niet zitten

© PhotoNews
| Solden in de Nieuwstraat (archiefbeeld).

Handelsfederatie Comeos is niet gewonnen voor een uitstel van de zomersolden tot augustus. Afgelopen weekend liet minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) verstaan dat zo'n uitstel er wellicht komt.

De vraag om de solden, die normaal in juli plaatsvinden, te verschuiven, leeft in de sector. Zelfstandigenorganisatie Unizo pleitte voor een uitstel, net als een groep van 78 Belgische modehandelaars van Bristol over JBC tot Ann Demeulemeester en Natan. Open VLD diende een wetsvoorstel in om de solden te starten op 15 augustus.

De redenering van de Belgische zelfstandige modehandelaars is dat grote retailers en online spelers geneigd zullen zijn om bij de herstart zoveel mogelijk goederen aan grote kortingen te verkopen. De kleinere zelfstandigen moeten beschermd worden tegen die grote ketens die meer slagkracht hebben, vinden ze.

Koopkracht daalt

Nu laten de grote modeketens zich horen. Via hun sectorfederatie Comeos zeggen ze te vrezen voor aanzienlijke stocks. De koopkracht van de Belgen is drastisch gedaald, waardoor de ruimte voor kledingaankopen beperkt is, redeneert die organisatie.

"Denken dat de verkoop in alle winkels onmiddellijk opnieuw kan starten aan het normale prijsniveau is jammer genoeg wishful thinking." Het is cruciaal dat de klanten relatief snel van solden kunnen profiteren als de winkels weer open mogen, meent Comeos.

Online aankopen

De organisatie wijst er ook op dat Belgen wel eens over de grens of in een buitenlandse webshop kledij zouden kunnen shoppen. "Als wij geen solden hebben in juli, maar elders is dat wel het geval, dan riskeren de Belgische winkels opnieuw omzet te verliezen."

Comeos vindt daarom dat gewacht moet worden met een beslissing tot op het moment dat duidelijk wordt wanneer de winkels hun deuren opnieuw mogen openen. Dat is op vandaag nog niet duidelijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?