| Dany Noël (links) tijdens een trainingssessie.

Dany Noël maakte zijn ondernemersdroom waar, en zag hem daarna in rook opgaan

JP
© BRUZZ
22/12/2021

Dany Noël werkte 25 jaar als tuinman, maar het zware lichamelijke werk begon steeds meer zijn tol te eisen. In 2020 opent hij zijn eigen ruimte als personal coach, maar de gevolgen van de pandemie duwen de cijfers al snel diep in het rood. "Ik ben vijftig en heb niets meer. Ik heb al mijn energie en geld in dit project gestopt."

Het verhaal van Noël leest als dat van vele andere ondernemers die door de coronapandemie financieel in de problemen zijn gekomen. Alleen deze maand registreerden de ondernemingsrechtbanken 676 faillissementen, waarvan 155 in Brussel. Dat is een stijging van 17,4 procent in vergelijking met een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Belgisch bureau voor statistiek Statbel.

Het idee voor Noëls nieuwe onderneming begint in 2017, wanneer hij opleidingen begint te volgen tot op vlak van sport en voeding. Datzelfde jaar start hij zijn nieuwe praktijk als personal coach, terwijl hij ondertussen verder werkt als tuinman. "Ik werkte zeven dagen op zeven en bouwde zo een klantenbestand op," blikt Noël terug. "Enkele jaren later, in 2020, ben ik gestopt als tuinman en heb ik mijn hoveniersbedrijf verkocht. Met dat geld en mijn spaargeld heb ik geïnvesteerd in een kleine studio voor mijn praktijk als personal coach."

Dat was een droom die uitkwam, want daarvoor bezocht hij de mensen thuis. Dat waren vaak lange dagen die begonnen voor de kantooruren en lang na de kantooruren eindigden. In de studio kon hij bovendien nog extra diensten aanbieden. Cryotherapie bijvoorbeeld, een korte ‘wolk’ van kou die moet bijdragen aan het spierherstel na het sporten, net als zuurstoftherapie.

cryo.jpg

| Een klant maakt gebruik van de cryotherapie.

Wanneer Noël in mei 2020 een locatie vindt aan de ingang van de Stokkel-galerij, wil hij aanvankelijk openen in september 2020. Hij stelt het project vanwege de lockdown uit tot januari 2021 en opent dan. Maar het is een moeilijke periode. Op dat moment mag er maar één persoon tegelijk naar binnen. "Het was bij lange na niet genoeg om de huur te betalen," herinnert Noël zich.

Hij krijgt op dat moment 2.500 euro ondersteuning van de overheid, maar de huurkosten kan hij daar lang niet mee dekken. Cryotherapie is bovendien vrij nieuw, dus Noël wil veel investeren in marketing zodat de mensen het leren kennen. Maandelijks lijdt hij vijfduizend euro verlies. Na vijf maanden, in mei, is zijn schuld al 25.000 euro.

Opleving

In september dit jaar proeft Noël voor het eerst hoe de zaken kunnen lopen in min of meer normale omstandigheden. "Ik heb reclame gemaakt en wat kortingen gegeven, zoals iedereen toen. Het begon echt goed te werken. ik dacht: als het zo doorgaat, gaat het toch nog lukken dit jaar."

Maar midden oktober beginnen meer mensen ziek te worden, gaan mensen meer thuiswerken en hoewel hij open mag blijven, ziet Noël de omzet omlaag zakken. Voor hij het weet is het november en staat de teller van de schuld op 50.000. "Ik weet niet meer hoe ik het moet financieren, ik kan de toeleveranciers niet meer betalen. De eigenaar van het gebouw wil niet onderhandelen over de huur, de bank geeft geen leningen meer."

Faillissement

"Het is een geweldig project, maar ik heb een jaar nodig om uit het rood te komen en daarna om winst te maken. Cryotherapie werkt het best als je zes of zeven personen twee keer per dag kunt laten gaan. Maar door de maatregelen moet je klant per klant werken en dat verdubbelt de kosten."

Sinds maandag is het faillissement ingediend. Een curator gaat zich nu buigen over de omstandigheden van het faillissement. Wat Noël daarna gaat doen, is nog maar de vraag. "Hetzelfde nog eens proberen, dat zeker niet. De pandemie is nog niet voorbij." Veel zal afhangen van hoe het faillissement zal worden beoordeeld en afgehandeld. "Ik ben vijftig en heb niets meer. Ik heb al mijn energie en geld in dit project gestopt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe, Economie, Samenleving, faillisement, curator, sportcoach, coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni