De fietsende apotheker: 'Ik wil de sprong wagen'

Bettina Hubo
11/04/2019
© Saskia Vanderstichele | Björn Steegen vervangt collega-apothekers als ze afwezig zijn. Zijn verplaatsingen doet hij met de fiets.

Pharmacycle, zo heet het eenmansbedrijfje dat apotheker Björn Steegen (31) twee jaar geleden uit de grond stampte. Tijdelijk afwezige apothekers kunnen een beroep op hem doen als vervanger. Hij komt dan aangereden per fiets, een auto heeft hij niet.

Door het tekort aan Nederlandskundige apothekers in Brussel is de vraag naar vervangers groot. Steegens opdrachtenboek zit vol tot oktober. De ene week staat hij in Elsene, de andere in Laken of Oudergem.

Voor hij met Pharmacycle startte, werkte de uit Limburg afkomstige Steegen een tijdlang in dienstverband, onder meer in een apotheek in de Noordwijk. Maar hij had zin om voor zichzelf te beginnen en vond de tijd nog niet rijp om een apotheek over te nemen. Dat is wel zijn plan, een zelfstandige apotheek ergens in Brussel.

Apotheek  drootbeek Bjorn 2 BRUZZ ACTUA 1657
© Saskia Vanderstichele | Björn Steegen, de fietsende apotheker.

“Ik wacht alleen op het juiste moment en op een interessante plek.” Bovendien wil hij de overname niet in zijn eentje doen. “Liefst met twee anderen. Dan ben ik niet constant gebonden aan de apotheek, ik wil toch flexibel blijven. Vergelijk het met een groepspraktijk van artsen.” Steegen beseft dat de omstandigheden moeilijker zijn geworden. Toch durft hij de sprong nog te wagen, in tegenstelling tot veel andere jonge apothekers.

“Ik verwacht dat de webwinkels en supermarktapotheken de zelfstandige apotheken pijn zullen blijven doen, maar dan vooral wat de parafarmacie betreft. Ik denk niet dat ze goed uitgerust zijn om ook geneesmiddelen te verkopen, zeker niet de medicijnen op voorschrift. Die moeten op een veilige manier worden afgeleverd, dat is allemaal wettelijk bepaald. Eén apotheker in combinatie met honderd magazijniers volstaat niet.”

Hij gaat ervan uit dat het beroep zal evolueren “Ik zou er geen probleem mee hebben dat het afgelopen zou zijn met de verkoop van bijvoorbeeld cosmetica in apotheken. Maar dan moet er wel iets voor in de plaats komen. We zullen nieuwe diensten moeten aanbieden, zoals levering aan huis.

Ook kunnen we een andere rol spelen in de preventie, in de medicatiebegeleiding. In Brussel is er een sterk tekort aan huisartsen. Waarom zou de apotheker niet ingeschakeld worden in de hele eerstelijnszorg en bijvoorbeeld ook vaccins toedienen? Maar daar moet dan wel een vergoeding van de overheid tegenover staan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Laken, Oudergem, Economie, Samenleving, apotheek, fiets , medicatie, pharmacycle

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni