Supermarkt Delhaize in de de Henninstraat in Elsene: een foto van omstreeks 1900 herinnert aan de beginjaren van Delhaize & Frères, toen er nog met paard en kar aan huis geleverd werd.

| Supermarkt Delhaize in de de Henninstraat in Elsene.

Personeel Brusselse Delhaizes legt spontaan het werk neer

© Belga
07/03/2023
Updated: 07/03/2023 10.26u

Het personeel van bijna alle Brusselse winkels van Delhaize heeft dinsdagochtend spontaan het werk neergelegd. Die beslissing kwam er nadat Delhaize had aangekondigd dat alle winkels in eigen beheer overgedragen zouden worden aan zelfstandige uitbaters. Delhaize heeft in ons land 128 supermarkten in eigen beheer waar duizenden mensen werken. In Brussel gaat het over 22 vestigingen.

Klanten kunnen de winkels waar het personeel het werk heeft neergelegd niet meer betreden. "In Brussel staken bijna alle winkels", zegt ACLVB-secretaris Wilson Wellens. Wellicht volgen er nog andere vestigingen in België.

"Personeel in diverse Delhaize winkels legt het werk neer. Terecht!", schrijft intussen Kristel Van Damme, sectorverantwoordelijke retail bij de christelijke vakbond ACV Puls, op Twitter.

Vakbonden zijn gechoqueerd

"Choquerend, dit komt hard aan", zegt ACLVB-secretaris Wilson Wellens. "128 winkels worden afgestoten naar franchise. Dit is veel erger dan verwacht."

Volgens ACLVB gaat het om zeker 8.000 betrokken werknemers, bij BBTK klinkt het dat het om ruim 9.000 mensen gaat. Die personeelsleden gaan volgens Wellens over naar zelfstandige ondernemers.

In eerste instantie worden de loon- en arbeidsvoorwaarden volgens Wellens behouden, maar wat er nadien zal gebeuren is de vraag. Hij wijst erop dat de zelfstandige winkels betere cijfers draaien dan de winkels in eigen beheer. "Dit is een bom. Een aanslag naar het personeel toe", klinkt het bij BBTK-secretaris Jan De Weghe. "Een schande."

Het personeel gaat mee over naar de franchisewinkels, maar daar zijn de arbeidsvoorwaarden minder, klinkt het nog.

Ontslagen op hoofdkantoor

Op het hoofdkantoor zullen er wel banen verdwijnen, zegt de directie van Delhaize. Over hoeveel banen het gaat, wordt niet gepreciseerd. "Op het hoofdkantoor zal de geleidelijke transitie van eigen supermarkten naar aangesloten winkels resulteren in de geleidelijke vermindering van het aantal posities", zo staat in het persbericht.

"Het aantal vertrekken zal tot een minimum beperkt worden." In de winkels zouden er niet meteen gevolgen zijn. "Alle medewerkers van de betrokken supermarkten behouden hun tewerkstelling en maken mee de overstap. Ze behouden daarbij ook hun huidige loon- en arbeidsvoorwaarden", stelt de Delhaize-directie.

Delhaize heeft ruim 750 winkels in België, waarvan er nu al 636 uitgebaat worden door zelfstandige ondernemers (AD, Proxy, Shop & Go). Die winkels zagen hun marktaandeel de voorbije jaren gestaag stijgen, zo staat in het persbericht.

De winkels zijn wendbaarder "dankzij hun sterke lokale verankering en de flexibiliteit in hun operaties". De winkels in eigen beheer daarentegen, zagen in dezelfde periode hun winstgevendheid en marktaandeel dalen, "ondanks de vele initiatieven en investeringen".

Delhaize voegt nog toe dat het zal blijven investeren in de eigen logistiek "om zo een optimale dienstverlening te verzekeren aan het volledige winkelnetwerk". "Om verder te kunnen investeren in de toekomst van Delhaize, moeten we ons model aanpassen", wordt Delhaize-topman Xavier Piesvaux geciteerd in het persbericht.

"Ik begrijp ten volle dat deze aankondiging voor de nodige emoties kan zorgen, maar ik ben ervan overtuigd dat dit groeiplan de enige optie is om een duurzame toekomst te garanderen voor ons bedrijf, onze winkels, onze partners en onze medewerkers."

Deze 22 winkels die Delhaize in Brussel in eigen beheer uitbaatte, zullen worden overgedragen aan zelfstandige franchisehouders.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni