Directie Ryanair verwacht nog stakingen: 'Niet akkoord met onredelijke eisen'

© Wikimedia Commons

De directie van Ryanair verwacht dat er deze zomer nog meer stakingen komen. 'We zijn niet bereid om in te stemmen met onredelijke eisen die onze lage tarieven of ons hoogefficiënt model ondermijnen.'

Ook deze week zijn er weer stakingen, onder meer in België. Naar verluidt zou meer dan de helft van de vluchten in Charleroi en Zaventem woensdag en donderdag geschrapt worden. Ryanair probeert wel de impact te beperken en zegt te zullen blijven spreken met vakbonden van piloten en boordpersoneel, maar houdt toch rekening met nog meer stakingen.

In dat verband spreekt de maatschappij overigens dreigende taal. Als de 'onnodige' stakingen aanhouden in bepaalde landen, "dan zullen we onze winterschema's moeten aanpassen", klinkt het. Ryanair dreigt er met name mee vliegtuigen weg te halen en banen te schrappen op opstandige basissen.

Winst Ryanair daalt

De sociale onrust begint overigens te wegen op de resultaten van Ryanair, zo blijkt bij de publicatie van de kwartaalcijfers. Daarnaast nemen de brandstofkosten toe en heeft de maatschappij sommige van zijn piloten een fikse opslag gegeven. In het eerste kwartaal daalde de winst met 20 procent tot 319 miljoen euro.

Ryanair houdt vast aan de verwachting dat de winst voor het hele boekjaar zal uitkomen tussen 1,25 en 1,35 miljard. Dat zou de eerste winstdaling zijn sinds 2014.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?