| Het compensatieprincipe voor zonnepanelen valt weg voor wat betreft de distributiekosten.

Distributietarieven voor gas en elektriciteit dalen

BVR
© BRUZZ
19/12/2019

Vanaf 1 januari 2020 zijn er nieuwe tarieven voor de distributie van elektriciteit en gas van kracht. Dat laat de Brusselse energieregulator Brugel weten. Voor de gewone consument betekent dat in 2020 een daling van de distributiekosten, waarna die de jaren nadien weer lichtjes omhoog gaan.

Elke 5 jaar herziet Brugel de tariefmethodologie, zeg maar de manier waarop ze de tarieven voor de distributie van elektriciteit en gas berekent. De distributiekosten zijn goed voor 28 procent van de totale energiefactuur.

De herziening houdt in dat een deel van de distributietarieven niet langer berekend wordt op de verbruikte kilowaturen, maar op basis van het vermogen dat de eindgebruiker ter beschikking heeft. Deze nieuwe berekening moet de energietransitie voorbereiden.

Omlaag en dan omhoog

De gemiddelde huishoudelijke verbruiker ziet de distributiekosten voor gas en elektriciteit in 2020 zo dalen met 5,8 procent. Nadien stijgen die kosten weer voor elektriciteit. Voor gas blijven die min of meer gelijk.

Voor de hele periode 2019-2024 gaat het om een stijging van 2,7 procent van de distributiekosten van gas en elektriciteit samen. Dat is minder dan bij een indexering van de prijzen, stipt Brugel aan. Die zou 8,9 procent bedragen, maar wordt hier dus niet toegepast.

Zonnepanelen

Voor eigenaars van zonnepanelen veranderen de tarieven ook, maar dan in hun nadeel.

Het compensatieprincipe valt op 1 januari 2020 immers weg voor eigenaars van een installatie van minder dan 5 kW. Die compensatie – de terugdraaiende teller – zal wel van toepassing blijven op het deel ‘energie’ van de factuur, maar niet meer op het deel distributiekosten. Je zal dus de netbijdrage betalen voor de elektriciteit die u werkelijk afneemt, en niet meer voor het verschil tussen wat je afneemt en oplaadt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, aardgas, elektriciteit, tariefmethodoligie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni