Ecobouwsector krijgt gewestelijk duwtje in de rug

Karolien Merchiers
© Brussel Deze Week
16/02/2007
Een bloeiende economie met een groeiende werkgelegenheid hoeft niet haaks te staan op een duurzaam milieu- en energiebeleid. Dat willen de ministers Benoît Cerexhe (Economie en Tewerkstelling, CDH) en Evelyne Huytebroeck (Leefmilieu en Energie, Ecolo) bewijzen door samen een bedrijvencluster op te richten om de ecobouw te stimuleren.

Economie en leefmilieu kunnen wel degelijk hand in hand gaan, en daarom slaan de twee bevoegde Brusselse ministers in de aanloop naar Batibouw de handen in elkaar om het bestaande Contract voor Economie en Tewerkstelling uit te breiden met een derde pijler: Milieu. Met zijn dagelijkse toestroom van meer dan 350.000 pendelaars, een slordige twaalf miljoen vierkante meter kantoorruimte en 478.000 woningen moet Brussel wel heel inventief te werk gaan om iets te doen aan de enorme CO2-uitstoot. Deze bebouwing - en meer bepaald de verwarming ervan - is verantwoordelijk voor driekwart van de totale CO2-uitstoot in Brussel, waar indus­trie en landbouw een veel kleinere impact hebben dan in de twee andere gewesten. "In vergelijking met andere Europese landen hebben onze gebouwen een zeer duidelijke achterstand op het vlak van isolering," zegt Huytebroeck. "Onze isolering staat nog in de kinderschoenen: van de Brusselse woningen is nog steeds veertig procent niet uitgerust met dubbele beglazing, heeft 69 procent geen dakisolatie en beschikt 85 procent niet over muurisolatie. Door de stijgende energieprijzen is het nochtans economisch zeer winstgevend om te investeren in energie-efficiënte gebouwen, om nog maar te zwijgen over inperking van de CO2-uitstoot." Volgens minister Huytebroeck is het mogelijk om het energieverbruik van de gebouwen tegen 2020 te halveren. Dat zou de Brusselaars een totale besparing van vijfhonderd miljoen euro opleveren. De halvering van de directe CO2-uitstoot, afkomstig van de verwarming van gebouwen, zou de totale uitstoot van het gewest met 35 procent doen verminderen.

Imagoprobleem
Wil men iets aan de schadelijke uitstoot doen, dan moet men dus in de richting van ecologisch verantwoorde bouw denken. Hierbij worden gebouwen beter geïsoleerd, wordt energie gewonnen uit alternatieve bronnen zoals zonlicht, aardwarmte en windkracht, en wordt er gebruik gemaakt van milieuvriendelijker bouwmaterialen. "We moeten de bevolking bewust maken, standaardnormen opleggen aan de beroepssector en premies toekennen aan al wie van goede wil getuigt," vindt minister Cerexhe. "Door die nieuwe weg in te slaan, zouden er tegen 2010 minstens 2.500 nieuwe banen in de bouwsector gecreëerd kunnen worden," voegt hij er nog aan toe.
Momenteel is er een groot gebrek aan geschoolde werkkrachten in de bouw. 35 procent van de banen in die sector geraken niet ingevuld, hoewel de werkloosheid in Brussel nog steeds boven de twintig procent ligt. Er is een groot tekort aan bekwame verwarmingsinstallateurs, onderhoudsmensen, loodgieters, lassers en zo meer. En bovendien zal zowat veertig procent van de huidige arbeidskrachten binnen dit en vijftien jaar met pensioen zijn, en er is onvoldoende instroom van nieuwe arbeiders. De sector kampt met een imagoprobleem, net als het onderwijs. Vaak is de keuze voor een technische of een beroepsopleiding geen eerste keuze, maar een noodoplossing nadat de leerling in andere richtingen heeft gefaald. Daarom besteedde Cerexhe eind vorig jaar 700.000 euro aan de uitrusting van veertien scholen - materiaal dat tegen september operatio­neel moet zijn. Bovendien wordt er een zogenaamd 'referentiecentrum' voor de bouw opgestart, met een speciale tak voorbehouden aan de ecobouw. Want het probleem met de nieuwe technologieën in de ecobouw is dat ze een heel nieuwe specialisatie vergen, waarover de meesten nog niet beschikken.

Op het vlak van onderzoek zal het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) niet alleen onderzoeksactiviteiten verrichten voor zijn leden, maar ook technisch advies geven aan ondernemers die zich in de nieuwe sector van de ecobouw willen begeven. Hiervoor is een budget van 500.000 euro voor de komende twee jaar voorzien. Het Gewest zal eind 2007 twee projectoproepen lanceren: de eerste voor 7,5 miljoen euro voor universiteiten en onderzoekscentra; de tweede voor 5 miljoen euro voor ondernemingen die actief zijn in onderzoek en ontwikkeling in de milieusector.

Cluster
Om bedrijven en universiteiten warm te maken voor de nieuwe uitdaging, heeft het Gewest nu een Ecobuild-cluster opgericht. Dat verenigt een aantal ondernemingen en onafhankelijke organisaties die zowel geografisch als inhoudelijk dicht bij elkaar liggen in een netwerk, zodat ze kunnen samenwerken in partnerships en van allerlei collectieve en individuele voordelen kunnen genieten. Het Brussels Agentschap voor de Ondernemingen zal dienst doen als projectcoördinator, met als doel de concurrentiepositie van het cluster te versterken en zijn innoverende kracht te verhogen om tot een duurzame groei te komen en werkgelegenheid te creë­ren. Er zijn al dertien architectenbureaus, verkopers, bouwbedrijven en installateurs lid, maar er is nog plaats voor heel wat nieuwe leden. Geïnteresseerden kunnen meer informatie vinden op de website brusselsgreentech.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni