Ecologische voetafdruk bedrijven onder de loep genomen

Benjamin Tollet
© Brussel Deze Week
24/12/2008
Tien Brusselse kmo's zijn begin 2008 in een proefproject gestapt met als doel hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Ze werden een jaar lang onderzocht door specialisten en kregen op 16 december te horen wat de prioriteiten zijn om hun impact op het milieu te verminderen.

Het milieu staat er slecht voor, ook in Brussel. Maar erover zeuren heeft niet veel zin. Beter is het om burgers en ondernemingen middelen aan te reiken om hun gedrag te veranderen. Daarom vroeg de Brusselse minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) aan WWF, Ecolife, Group One en Eco-Conseil Entreprise om een proefproject op te zetten om de ecologische voetafdruk van tien Brusselse kmo's te verminderen. De ecologische voetafdruk is de oppervlakte die nodig is om aan de noden van een particulier, een bedrijf of een regio te voldoen: dus alles wat samenhangt met produceren, consumeren en achteraf het afval verwerken. Ecolife heeft in 2003 berekend dat het Brussels gewest - gezinnen en bedrijven samen - een ecologische voetafdruk heeft die 54 keer groter is dan het grondgebied van datzelfde gewest.

Voor hun project hebben WWF, Ecolife, Group One en Eco-Conseil Entreprise een calculator ontwikkeld voor vijf verschillende sectoren: horeca, drukkerij, garage, sociale economie en evenementen. "Het grote voordeel van deze calculators is dat je een hiërarchie van prioriteiten krijgt. Bedrijven kunnen zich concentreren op maatregelen die het meeste bijdragen tot de vermindering van hun ecologische voetafdruk," zegt Gaëtan Dartevelle, de coördinator van het project.

Culturele avant-garde
Dartevelle is enthousiast over de inspanningen van de culturele sector in Brussel: "De Ancienne Belgique is al jaren actief op het vlak van duurzaam beheer. Zij zijn jaren geleden al overgeschakeld op herbruikbare plastic drankbekers." Volgens Dartevelle voert ook het wereldmuziekfestival Couleur Café de daad bij het woord. Het festival sorteert afval, promoot het openbaar vervoer via gratis pendeldiensten en drukt zijn folders op ecologisch papier. Maar het kan nog beter. Couleur Café moet de hoeveelheid afval beperken en de recyclage optimaliseren om duurzamer te zijn. "We hebben ons eerst de vraag gesteld wat dat is, een duurzaam festival, want het is onmogelijk om een festival te organiseren zonder te vervuilen. Er is eten nodig, er zijn heel wat verplaatsingen, en er is veel stroom nodig voor licht en geluid."

Het Brusselse hoofdkantoor van Spadel, marktleider in mineraalwater in België met de merken Spa en Bru, is vier jaar geleden maatregelen beginnen te nemen om zijn impact op het milieu te verkleinen. Onnodige verlichting ging uit, lampen en boilers werden vervangen, en het personeel werd bewustgemaakt van het probleem. In vier jaar tijd is het elektriciteitsverbruik van het kantoor met 34 procent gedaald. Dit jaar is Spadel overgeschakeld op groene stroom en gerecycleerd papier, waardoor de ecologische voetafdruk met 23 procent gedaald is. Volgens de calculator moet Spadel nu prioritair werk maken van duurzame mobiliteit om zijn ecologische voetafdruk verder te verkleinen.

Het zijn eenvoudige ingrepen die de logica zelve zijn, maar toch zetten bitter weinig ondernemingen deze stappen. Dit proefproject wil andere ondernemingen over de streep halen door te tonen dat het niet onmogelijk is, meer nog: dat het economisch perfect haalbaar is. Kmo's uit de sectoren horeca, drukkerij, garage, sociale economie en evenementen kunnen met de calculators aan de slag.

De andere deelnemende kmo's zijn de ethisch verantwoorde Triodos Bank, het Belgische agentschap voor ontwikkelingssamenwerking BTC, carrosserie Beckers, drukkerij M-real Meulemans, de sociale boerderij Nos Pilifs en de hotels Le Meridien en Plaza.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni