Economische crisis treft ook Brusselse KMO's

© FM Brussel
10/03/2009
Een op de drie KMO's in Vlaams-Brabant en Brussel heeft minder werk dan drie maanden geleden, een op de vijf heeft daarentegen meer werk. Dat blijkt uit de KMO-barometer van de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo).

Die barometer wordt per kwartaal samengesteld aan de hand van een bevraging bij 700 KMO's die representatief zijn voor de volledige KMO-populatie in Vlaanderen en Brussel.

Door het feit dat 36 procent van de KMO-ondernemers in Vlaams-Brabant en Brussel minder werk hebben dan drie maanden geleden, volgt de regio de algemene neergaande tendens.

Toch heeft een vijfde meer werk dan drie maanden geleden, waardoor Vlaams-Brabant en Brussel het iets beter doen dan het gemiddelde. De helft van de kmo's in Vlaams-Brabant en Brussel boekt sinds drie maanden wel een lagere winst, wat dan weer tien procent boven het gemiddelde ligt.

Ook slaagt zeventig procent van de ondernemers er niet in om zijn kosten te reduceren. Dat cijfer ligt in Brussel ook tien procent hoger dan elders in België:

"De vaste kosten zijn hier erg hoog, hoger dan gemiddeld in België," legt Nancy Van Espen van Unizo uit. "Dat kan je niet zomaar reduceren. Bovendien is de dienstensector in Brussel heel sterk. In die sector heb je minder de mogelijkheid om tijdelijke stelsels van werkloosheid in te voeren, die men bij arbeiders al eens kan gebruiken."

Ook bij drukkerij Gillis in Anderlecht ondervinden ze de gevolgen van de economische crisis. Hier proberen ze de tegenvallende zakencijfers te compenseren door te investeren, zegt Dirk Gillis: "Het is duidelijk dat klanten voorzichtiger zijn bij hun bestellingen: ze bestellen minder en stellen de bestellingen uit. Je kan daar naar staan kijken en hopen dat het beter wordt, of je kan investeren in nieuwe producten: nieuwe producten en nieuwigheden lanceren en op die manier proberen het orderboek terug te vullen."

Drukkerij Gillis investeerde het afgelopen half jaar 500.000 euro in een grootformaatprinter en een foliedrukmachine waardoor ze nieuwe bestellingen aantrekken. Maar niet voor alle sectoren is meer investeren een optie: heel wat Brusselse kleine en middelgrote ondernemingen hebben grote moeite om hun kop boven water te houden:

"Er is een groeiende groep van ondernemers die het toch moeilijk krijgt. In de eerste plaats worden die moeilijkheden veroorzaakt door betalingsachterstanden van klanten, maar ook door krappe deadlines en leveranciers, waardoor de winst achteruit gaan," aldus Van Espen.

:: Unizo lanceert een website met tips voor ondernemers om uit te crisis te raken: www.crisiscoach.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni