20230621 1850 Verkiezingen Franstalig Bernard Clerfayt FDF bewerkt

| Bernard Clerfayt, Brussels minister van Werk.

Een vijfde van de Oekraïners die bij Actiris ingeschreven waren, hebben werk

© Belga - BRUZZ
13/10/2023

Eind september waren 3.980 Oekraïense werkzoekenden ingeschreven bij de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris. Daarvan hebben er 838 werk gevonden, of 21,5 procent. Dat heeft Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (Défi) vrijdag gezegd in het Brussels Parlement, in antwoord op een vraag van Gilles Verstraeten (N-VA).

Clerfayt wees erop dat de Oekraïense werkzoekenden voornamelijk naar opleidingen geleid worden, voornamelijk taalopleidingen. In totaal hebben 807 Oekraïners een opleiding gestart, waarvan meer dan 92 procent een taalopleiding. 1.152 Oekraïense werkzoekenden hebben minstens één taalcheque ontvangen.

Verstraeten wees erop dat Vlaanderen er door de verplichte inschrijving bij de VDAB sinds half mei beter in slaagt de Oekraïners naar werk te leiden. Eind september waren er 13.463 Oekraïense vluchtelingen ingeschreven bij de VDAB. "Van hen heeft 42 procent al gewerkt of is nog aan de slag. Ik stel voor die verplichting ook in Brussel in te voeren", zei de N-VA'er. De Brusselse regering heeft niet geopteerd voor een verplichting, repliceerde de minister.

Sinds 1 oktober koppelt de federale regering de verhoging van 10 procent van de financiering van de sociale bijstand aan het OCMW aan de registratie bij Actiris en het afsluiten van een Geïndividualiseerd Project voor Maatschappelijke Integratie (GPMI). De impact van deze maatregel zal de komende maanden moeten worden opgevolgd, aldus nog Clerfayt.

Ter vergelijking: in Nederland is zowat 80 procent van de Oekraïners aan het werk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni