Eerste sociale verkiezingen bij Audi sinds herstructurering

In meer dan zesduizend bedrijven uit de privésector worden er de komende twee weken sociale verkiezingen gehouden. Zo'n 1,4 miljoen werknemers stemmen wie de komende vier jaar hun vakbondsafgevaardigden in het bedrijf worden. Bij Audi Brussel is dat niet anders, maar daar zijn het wel de eerste sociale verkiezingen sinds de voormalige Volkswagenfabriek werd omgevormd naar een Audifabriek.

Bij Audi Brussel vonden de sociale verkiezingen vandaag al plaats en de opkomst was groot. Van alle werknemers is 85 procent een stem komen uitbrengen voor de vakbondsafgevaardigden die hij of zij in de ondernemingsraad of het veiligheidscomité wil zien zetelen.

Het zijn voor de autofabrikant in Vorst de eerste sociale verkiezingen sinds de voormalige Volkswagenfabriek anderhalf jaar geleden moest afslanken van 6.000 naar 2.200 werknemers. Die afslanking laat zich ook voelen in het aantal afgevaardigden die nu verkozen worden. De helft van de huidige vakbondsafgevaardigden zal binnenkort moeten terugkeren naar zijn of haar vroegere werkpost.

"Vanaf volgende week zullen we met de helft minder vakbondsafgevaardigden zijn," legt Stefaan Van Bockstaele van de liberale vakbond uit. "Dat aantal is namelijk afhankelijk van het aantal werknemers. We zijn op dit moment met een tweeduizend mensen en op dat aantal wordt de berekening gemaakt."

Angst voor de toekomst
Voor de drie grote vakbonden bij Audi Brussel is het een belangrijke periode. Samen hebben ze een belangrijke rol gespeeld toen duizenden werknemers bij het vroegere Volkswagen hun baan verloren. "De herstructurering van toen is inderdaad nog niet vergeten en de mensen hebben nog steeds schrik," zegt Pascal Van Cauwenberghe van de christelijke vakbond. "De sfeer bij de werknemers gaat op en neer. De ene dag is het goed, de andere dag weer minder."

Ook Jan Vanderpoorten van de socialistische vakbond beaamt die blijvende angst bij het personeel. "De toekomst is onzeker in die zin dat wij tot 2010 garanties hebben, maar alles wat daarna komt, moet eind 2009 opnieuw onderhandeld worden. Als we echter kijken naar de investeringen die momenteel gebeuren, dan kunnen we daaruit toch opmaken dat er hier op lange termijn gedacht wordt."

Bescherming van de koopkracht
Sociale verkiezingen vinden plaats in elk bedrijf dat vijftig of meer werknemers telt. Voor die bedrijven wordt er een veiligheidscomité aangesteld dat moet toekijken op de preventie en bescherming op de werkvloer. Voor bedrijven met honderd of meer werknemers komt daar nog een ondernemingsraad bovenop. Die raad geeft advies over de organisatie van het werk, zoals de toepassing van de sociale wetgeving.

De sociale verkiezingen duren veertien dagen. Voor de vakbonden ligt de nadruk voor deze verkiezingen op de bescherming van de koopkracht van de werknemers.

Bij Audi Brussel worden de stemmen dinsdag geteld. De afgelopen vier jaar haalden de socialistische en de christelijke vakbond elk veertig procent van de stemmen en de liberalen twintig procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?