Energieleverancier biedt alle stroom aan nachttarief aan: 'Eerder symbolische korting'

Arnaud De Decker
© BRUZZ
26/03/2020

Energieleverancier Lampiris gaat in april enkel het nachttarief doorrekenen aan zijn klanten. Meer dan een symbolische actie is het niet, want voor de consument levert het een besparing zo'n drie euro op. "Om een echte impact te hebben op de stroomfacturen zouden transport -en netbeheerders ook hun prijzen moeten verlagen," klink het.

Wie aangesloten is bij Lampiris heeft het goede nieuws wellicht al vernomen via een mail die gisteren naar alle klanten werd verstuurd. De energieleverancier is in deze buitengewone tijden 'solidair met zijn klanten' en rekent in april het volledige elektriciteitsverbruik tegen nachttarief aan.

Toch is deze solidariteitsbetuiging meer een symbolische actie dan een echte besparingsactie. "Het zal de klant in april slechts enkele euro's opleveren," geeft Olivier Lejaer, woordvoerder van Lampiris, toe. Bij Brugel, de Brusselse regulator voor energie, spreken ze zelfs over een besparing van zo'n drie euro.

Iedereen wil stukje van de koek

Dat die besparing zo weinig zal doorwegen, heeft alles te maken met het kluwen achter de schermen van ons energiebeleid. Amper 36 procent van de maandelijkse factuur komt rechtstreeks voort uit de consumptie van elektriciteit.

"Want daarnaast betaalt iedere klant ook nog voor het transport van elektriciteit (zo'n zeven procent van de factuur, red.) aan Elia, en betaalt iedereen ook nog eens voor de distributie ervan (ongeveer 35 procent) aan Sibelga," zegt Adeline Moerenhout, de woordvoerster van Brugel. "Dan zijn er ook nog de heffingen die geïnd worden door de federale en regionale overheden (vijf procent)."

'Vooral tonen dat we solidair zijn'

Kan deze promo dan herleid worden tot een misleidende reclamestunt? "Toch niet," vindt de woordvoerder van Lampiris. "Het levert voor elke klant inderdaad maar enkele euro's op, maar voor Lampiris is het echt wel een significant bedrag dat zal variëren tussen de één en twee miljoen euro. We willen vooral tonen aan onze klant dat we solidair zijn in deze uitzonderlijke tijden."

"Als elke schakel in de ketting, dus ook distributeurs en transporteurs, dezelfde actie zou ondernemen, dan pas zouden de prijzen significant dalen," benadrukt Lejaer.

Volgens de Brusselse energieregulator is Lampiris momenteel de enige leverancier die met zo'n actie op de proppen komt. De korting zal bovendien voor elke klant van toepassing zijn, ongeacht het type meter: bij wie een tweevoudige meter heeft, past Lampiris het equivalent van het nachttarief toe op het dagverbruik, waarbij de klant een korting krijgt op zijn of haar dagtarief. Wie een enkelvoudige meter heeft, krijgt een korting zodat het tarief vergelijkbaar is met het nachttarief van de tweevoudige meter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Energie, elektriciteit, Sibelga, lampiris, Elia

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni