European Seafood Exposition strijkt weer neer in Heizel

Nick Trachet
© Brussel Deze Week
23/04/2008
Elk jaar eind april, begin mei zakt iedereen ter wereld die ook maar wat te betekenen heeft in de wereld van vis, schaal- en schelpdieren, af naar de Heizel. Daar gaat gedurende drie dagen de ESE (European Seafood Expostion) door.

De vakbeurs voor de vishandel vindt samen met de SPE (Seafood Processing Europe) plaats. Terwijl de ene beurs om producten draait, prijst de andere verwerkings- en verpakkingsmateriaal, diensten, logistiek, verzekeringen en kwaliteitsborging aan. Eigenlijk wandel je van de ene vakbeurs zo in de andere, alleen aan de kleur van de tapijten (paars in plaats van blauw), merk je dat je de SPE-beurs bent binnengelopen.

Het evenement vult dit jaar acht paleizen, en dat voor een tentoonstelling die zich enkel richt op professionelen. Er worden 24.000 bezoekers verwacht. Als je geen uitnodiging hebt kunnen bemachtigen en je wil toch binnen, dan betaal je 70 euro per persoon. Je kinderen moet je thuis laten, die komen er niet in. De begeerde "badge", een stukje karton van 10 bij 10 centimeter, is voor drie dagen geldig en, primeur dit jaar, hij geldt als vervoerbewijs op metro en bus.

Gecharterde boten
Gezien bijna alle beursbezoekers van ver komen (er wonen niet zoveel visbaronnen in Brussel en Vlaams-Brabant) is het elk jaar een hele toer om slaapgelegenheid te vinden. Brussel heeft tijdens de beurs kamers te weinig. De zakenlieden logeren in Aalst en Oostende, parkeren hun campervan rond het Ossegempark of zoeken een boot om te charteren in de haven. Dat laatste is een gebruik dat uit Keulen komt overwaaien, waar men tijdens de tweejaarlijkse voedingsbeurs Anuga cruiseschepen op de Rijn afmeert. De nood aan taxi's veroorzaakte in het verleden een zodanige chaos, dat er nu ook met een systeem van shuttlebussen naar het centrum wordt gewerkt.

Hoongelach
Veel mensen vragen zich af hoe zo'n visvakbeurs in godsnaam in Brussel is terechtgekomen. Het antwoord ligt bij organisator, Diversified Business Communications uit Portland in Maine, USA. Dat is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het organiseren van vakbeurzen en congressen. Zij organiseerden al jaar en dag de Boston Seafood Show, een grote vakbeurs voor de vishandel die wel veel internationale bezoekers kreeg, maar eigenlijk toch wel bijzonder Amerikaans gericht was. Omdat de vraag vanuit Europa steeg, zijn ze daar in Portland bij elkaar gaan zitten en hebben ze zich de vraag gesteld: "Welke plek in Europa weet iedereen ter wereld liggen?" Het antwoord bleek Brussel. Gezien er ook nog uitgebreide expohallen staan, was de zaak snel beklonken. Niet wát men tentoonstelt, bepaalt de plaats van een beurs, maar wel hoe gemakkelijk de bezoekers en exposanten van en naar die plek te krijgen zijn.

In Europa bulderden ze van het lachen. Een visbeurs in Brussel? Er bestonden hier al te veel vakbeurzen voor de vishandel - in Utrecht, Boulogne, Amsterdam, Kortrijk, Bremen, Rennes en andere boeiende plaatsen - en bovendien waren er de internationale Voedingsbeurzen van Keulen en Parijs. Daarbij, "die Amerikanen weten toch niet hoe je in Europa zaken doet", zoals een Nederlandse beursorganisator toen zei. "Er is geen plaats voor een jaarlijkse vakbeurs in Brussel", was een andere kritiek.

Amerikaanse luxe

In 1993 werd de eerste ESE georganiseerd, in Paleis 7. Het was maar half gevuld, maar ongezien in Europa. Vakbeurzen met blauw tapijt tussen de stands? Dat was toch te veel luxe onder vaklui. Die belachelijk grote identiteitsplaatjes dan? Die bleken best handig omdat je ze van op afstand al kan lezen en je dus kan blijven volhouden dat je iemands naam al kende, zelfs al was die je volkomen vreemd. Na die eerste drie dagen telden de bezoekers hun orderboekjes en ze zagen dat die Amerikanen het nog zo slecht niet deden. Sinds dat jaar groeit de ESE steeds verder, dit jaar met nóg een paleis. De aanpak was radicaal anders. De organisatoren stonden geen kinderen toe op de beursvloer, betaalden de madames pipi zelf, kondigden niets aan via de luidsprekers. Dat was allemaal nieuw voor België. In de daaropvolgende jaren konden ze druk uitoefenen op de Stad Brussel om in de tentoonstellingshallen de belabberde catering te herorganiseren tot een beter uithangbord van ons land. Dat blijft ook vandaag een moeilijk punt.

Taxi's en pickpockets

Maar voor de horeca in Brussel en de wijde omgeving is de ESE/SPE een evenement van de eerste orde. Taxi's en MIVB kijken er gretig naar uit, pickpockets ook, want nooit zie je zoveel mannen in driedelig pak op de metro. En dan vergeten we de standenbouwers en meubelverhuurders niet die de laatste jaren rond de Heizel uit de grond zijn geschoten. De wereldwijde dubbelbeurs biedt dit jaar onderdak aan meer dan 1.800 bedrijven uit 80 landen.

:: European Seafood Exposition, van 22 tot 24 april op de Heizel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni