Het bagageafhandelingsbedrijf Flightcare op de luchthaven van Zaventem neemt de ontslagen vakbondsvrouw Vindevoghel niet opnieuw in dienst, hoewel de arbeidsrechtbank haar ontslag onrechtmatig verklaarde. Volgens de christelijke vakbond neemt de sociale onrust in het bedrijf ondertussen toe.

Maandag oordeelde een arbeidsrechtbank dat het ontslag van Vindevoghel een geval van discriminatie is. Luchthavenbedrijf Flightcare is niet akkoord met die term en gaat het vonnis nu uitvoerig bestuderen. Mogelijk gaat het bedrijf in beroep tegen de uitspraak. In België is het juridisch gezien onmogelijk om een bedrijf te verplichten een ontslagen werknemer opnieuw aan te nemen. Vindevogel was tot haar ontslag lid van de ondernemingsraad van Flightcare, als secretaris.

In de zomer van 2005 werd bij Flightcare gestaakt na het ontslag van vakbondsafgevaardigde Maria Vindevoghel. Volgens de directie van het bedrijf zou Vindevoghel zich niet aan de veiligheidsvoorschriften gehouden hebben. Maar de vakbonden zeiden dat Flightcare een excuus zocht om van hun afgevaardigde af te geraken.

Sociale onrust groeit
De directie trekt nu ook de representativiteit van de vakbonden in twijfel. Daardoor is er geen enkele vorm van sociaal overleg meer in het bedrijf. Dat standpunt van de directie doet de sociale onrust toenemen. De bonden delen pamfletten uit en sluiten spontane acties niet uit.

In de nasleep van het ontslag van Vindevoghel, werd er vorig jaar tussen vakbonden en directie eveneens overeengekomen om een aantal onwettelijkheden op sociaal vlak en veiligheid weg te werken. Volgens Lode Verschingel van de christelijke vakbond LBC is de directie die beloftes nog niet nagekomen. "De mensen zijn zeer ontevreden over de sociale situatie in het algemeen en de werkdruk in het bijzonder."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni