Het einde van het jaar is het moment om even stil te staan bij wat geweest is en wat gaat komen. FM Brussel doet tijdens deze eindejaarsperiode zijn ronde bij een aantal bekende Brusselaars. De vierde in de reeks is Lode Verschingel van de christelijke vakbond van koerierbedrijf DHL.

Lode Verschingel is vakbondsafgevaardigde van het ACV en kwam het afgelopen jaar meerdere malen in het nieuws in het dossier DHL.

Mooiste moment
Lode Verschingel denkt graag terug aan de solidariteit van alle werknemers op de luchthaven van Zaventem. De staking, waarbij de luchthaven gedurende één uur werd platgelegd, werd eveneens opgevolgd door werknemers van andere bedrijven op de luchthaven die hun werkplek verlieten om samen te komen in de grote vertrekhal van de luchthaven. Die solidariteit betekende voor Verschingel een hart onder riem.

Dossier DHL
Eind oktober viel de beslissing in het DHL-dossier. Het Europees verdeelcentrum van DHL zou niet in Zaventem uitgebouwd worden. DHL koos daarvoor het Duitse Leipzig. Een zware slag voor de vele werknemers van het koerierbedrijf en voor Lode Verschingel. "Het is spijtig dat een dossier dat de komende jaren meer dan tienduizend extra jobs had kunnen opleveren slecht afloopt. De kans om een multinationaal bedrijf in België te laten uitbreiden is mislukt."

Voor Verschingel is het duidelijk. "Men heeft zich te zeer laten beïnvloeden door een aantal goed georganiseerde lobbies die eigenlijk maar voor een heel beperkt deel van de bevolking in Vlaanderen en België spraken."

Brussels Gewest
In het dossier DHL wijst Verschingel ook met de vinger naar het Brussels Gewest. De Brusselse regering is er volgens hem niet in geslaagd om een standpunt te formuleren op de vraag van DHL om uit te breiden in Zaventem. "Daar zat de knoop van heel het dossier. Het is extra pijnlijk om te constateren dat in de regio die de meeste jobs zou kunnen invullen de politieke wil ontbreekt om mee te werken aan een juridisch kader voor een uitbreiding in België".

Werken voor DHL nu
"Het is een onwerkelijke sfeer waarin we nu werken bij DHL," zegt Verschingel. De vakbonden proberen momenteel de klemtoon te leggen op het zoeken naar alternatieven om de tewerkstelling overeind te houden. Maar Verschingel beseft goed dat het in 2008 voor een aantal mensen gedaan zal zijn en dat er dan zware klappen zullen vallen.

Voornemers voor 2005
Persoonlijk hoopt Verschingel dat hij in het nieuwe jaar minder zal moeten werken op dossiers met een slechte afloop, zoals het DHL-dossier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni