1709 Brasserie de la senne 3

| Brasserie de la Senne heeft een beperkte markt in Oekraïne, maar wel een sterke band met het land.

Geen economische, wel emotionele impact van oorlog op Brusselse bedrijven

Sarah Declercq
© BRUZZ
04/03/2022

De oorlog in Oekraïne is ook voelbaar tot in Brussel, maar de impact op de bedrijven blijft minimaal. Chemiereus Solvay heeft een joint venture in Rusland en drie werknemers in Oekraïne. En Brasserie de la Senne zal geen bier kunnen brouwen met de Oekraïense partnerbrouwerij Pravda. Die is nu momenteel druk bezig met het maken van molotovcocktails.

Volgens de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka is zowel de export als de import naar Rusland (respectievelijk 1,07 procent en 1,84 procent) vrij beperkt in ons land. Wat betreft Oekraïne zijn de handelsrelaties nog een stuk kleinschaliger (0,17 procent van de export en 0,16 procent van de import). “De impact is vooral groot voor bedrijven die vestigingen hebben in Rusland,” zegt Eric Laureys, woordvoerder van Voka.

Bij de Brusselse bedrijven is dat het geval voor chemiereus Solvay. Het hoofdkantoor is gelegen in de Ransbeekstraat, in het noorden van Brussel.

“Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar de getroffenen in de regio in deze tijd van oorlog. Solvay heeft 3 werknemers in Oekraïne en we hebben dagelijks contact met hen. We volgen de situatie op de voet en steunen hen en hun families,” zegt een woordvoerder. “Wat de zakelijke kant betreft, ligt de rechtstreekse verkoop van Solvay in Rusland ver onder de één procent van de totale omzet van Solvay.” De totale omzet bedroeg vorig jaar 9,1 miljard euro, wat dus neerkomt op maximaal 91 miljoen euro omzet in Rusland.

“We voelen de impact van de oorlog misschien niet echt op economisch vlak, maar het heeft wel een grote symbolische impact”

Yvan De Baets, eigenaar Brasserie de la Senne

Yvan De Baets in de cafetaria van Brasserie de la Senne

De chemiereus heeft zowat 21.000 werknemers in 63 landen. Daar hoort ook een PVC-fabriek bij in Rusland. “Wij maken deel uit van een joint venture in Rusland, RusVinyl genaamd, waarvan de activiteiten zich toespitsen op de binnenlandse PVC-markt," klinkt het.

Sinds de start van de oorlog hebben verschillende Europese bedrijven Rusland de rug toegekeerd. Of Solvay ook die kant optrekt, is nog maar de vraag. Het bedrijf laat donderdag in ieder geval weten “in dit stadium de verschillende opties te evalueren.”

Graan

Vanuit Rusland of Oekraïne komt er wel heel wat graan richting Europa, klinkt het bij Voka, waardoor er ook een impact kan zijn op brouwerijen.

“Wij importeren geen graan uit Rusland of Oekraïne," zegt Yvan De Baets, eigenaar en hoofdbrouwer van Brasserie de la Senne. "Momenteel zien we nog geen verschil in de prijzen door de oorlog, maar dat kan misschien nog komen omdat de markt verstoord kan raken. De prijzen waren in ieder geval al gestegen door slechte oogsten.”

De Brusselse brouwerij mag dan geen graan importeren uit de twee landen, ze heeft wel een - beperkte - markt in Oekraïne en een sterke band met het land. “We voelen de impact misschien niet echt op economisch vlak, maar het heeft wel een grote symbolische impact,” zegt De Baets.

brasserie de la senne oekraiens bier schieve kolos.jpeg

Het bier 'Schieve Kolos' van brasserie de la Senne wordt met Oekraïense hop gemaakt.

“Onze export naar Oekraïne is niet groot, maar we worden wel stilaan herkend en verkopen er steeds meer," aldus De Baets.

Wel werkt de Brusselse brouwerij sinds 2020 samen met de Oekraïense brouwerij Pravda aan het bier Schieve Kolos, dat wordt gebrouwd met Oekraïense hop. De brouwerij wilde het bier dit jaar opnieuw brouwen, maar dat wordt nu uitgesteld tot na oorlog.

Brasserie de la Senne heeft een sterke band met Pravda. "We hebben hun brouwerij helpen opstarten, ook op die manier hebben we een heel sterke relatie met Oekraïne."

De Baets meldt dat de partnerbrouwerij intussen geen bier meer brouwt, maar molotovcocktails maakt. In een reportage van dagblad Le Parisien op YouTube is te zien hoe de Pravda-bierflessen worden omgebouwd tot zelfgemaakte brandbommen.

Basisvoorwaarde

De impact op de Brusselse economie blijft voorlopig minimaal. Wel is het mogelijk dat mogelijk hogere gasprijzen nog grote gevolgen met zich meebrengen voor de bedrijven, aldus Voka nog.

"Oorlog heeft altijd een grote impact op de economie, vrede is de basisvoorwaarde voor een bloeiende handel,” zegt Eric Laureys van Voka. "Dat geldt voor alle sectoren, ook in Brussel. We moeten zo snel mogelijk naar een wapenstilstand, maar de situatie is nog niet aan het kalmeren, integendeel."

“Er komt voor de hele economie een vertraging op de groei en dat is toch wel slecht nieuws.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Solvay, Brasserie de la Senne, conflict oekraïne rusland, Voka, oorlog oekraïne, Oekraïne

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni