Geen leegstand meer in kantoren rond Zuidstation

© FM Brussel
24/09/2010
Vijf jaar geleden was het voor de nieuwe kantoorgebouwen rond het Zuidstation nog moeilijk om huurders te vinden, maar ondertussen is de leegstand er helemaal verdwenen. Dat blijkt uit een studie van vastgoedmakelaar DTZ. Ongeveer 80 procent van het kantoorbestand wordt ingenomen door de (semi-)publieke sector.

De studie onderzocht hoe HST-stations de kantorenmarkt beïnvloeden. De impact blijkt veeleer beperkt. Aangezien de HST zich niet richt tot de klassieke pendelaars is dit geen beslissende lokalisatiefactor voor bedrijven. Toch creëert het station voor hogesnelheidstreinen een dynamiek in het vastgoedaanbod die op haar beurt bedrijven aantrekt.

Door de snelle verbinding met Parijs is de buurt rond het Zuidstation daarom enigszins in trek bij Franse bedrijven. Maar het is vooral de (semi-)publieke sector die de leegstand uit de Zuidwijk heeft verbannen. De Belgische administratie is goed voor 44 procent van de bezetting sinds 2000 en de NMBS voor 35 procent.

In het Brussels gewest bedraagt de leegstand op de kantoormarkt gemiddeld zo'n 10 procent. met uitschieters tot 20 procent en meer in enkele perifere zones.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni