© port.brussels

Geen scheepvaart tussen Antwerpen en Brussel door vakbondsactie aan sluizen

© BRUZZ
06/12/2023

De vakbondsacties aan verschillende sluizen in ons land laten zich ook voelen in de Haven van Brussel. “Maar als de staking vandaag eindigt, blijft de impact beperkt.”

Uit onvrede met het nieuwe ambtenarenstatuut voor personeel van de Vlaamse overheid wordt al sinds maandag actiegevoerd bij verschillende sluizen in Vlaanderen. Dat betekent dat tientallen schepen stilliggen op kanalen, rivieren of aan de Haven van Antwerpen.

Ook de Haven van Brussel voelt de impact van de stakingen, “omdat de sluizen stroomafwaarts van Brussel liggen”, verduidelijkt woordvoerder Sylvain Godfroid.

“Door de staking is er geen scheepvaart mogelijk tussen Antwerpen en Brussel, waar de meeste schepen met bestemming Brussel passeren”, zegt Godfroid. “Maar volgens onze informatie zou de staking vandaag kunnen eindigen. Als dit het geval is, blijft de impact beperkt.”

Akkoord

Ondertussen hebben Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken Gwendolyn Rutten (Open VLD) en ACV Openbare Diensten wel een akkoord bereikt over de hervorming van het ambtenarenstatuut (met als belangrijkste punt de afschaffing van de vaste benoeming van nieuwe Vlaamse ambtenaren).

Maar de liberale en socialistische vakbonden kreeg Rutten niet aan boord. Zij staken dus voort. "Tot we erbij neervallen als het moet", zo lieten ACOD en VSOA optekenen bij VRT NWS.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie