Brabantstraat, Schaarbeek.

Geen winkelrekken meer op straat en één richting per voetpad in Brabantstraat

LG
07/05/2020

Eén richting per voetpad en geen winkelgoederen meer in rekken op straat: de Brabanstraat zal vanaf maandag dan toch een lichte gedaanteverwisseling ondergaan als de winkels opnieuw opengaan. Maar koning auto blijft voorlopig heersen.

"We moeten wel rekening houden met de plaatselijke handelaars", zegt Schaarbeeks schepen van Handel Lorraine de Fierlant over de beslissing die het schepencollege zonet nam. De afgelopen weken werd het Schaarbeekse beleid overstelpt met vragen rond de organisatie van mobiliteit in de gemeente. Plaatselijke burgers riepen op tot het inrichten van woonerven, maar het schepencollege besliste om in slechts in twee straten voorrang te verlenen aan zwakke weggebruikers.

Parkeerplaatsen niet geschrapt

Vooral in laag Schaarbeek, waar de Brabantstraat loopt, bleek afstand bewaren moeilijk. Tot nu toe waren de winkels in de derde drukste winkelstraat van België gesloten, maar dat verandert vanaf maandag.

"We maken het vanaf maandag in de Brabantstraat onmogelijk om elkaar te kruisen: één voetpad loopt naar het Noordstation, het andere naar het Liedtsplein. Ook in de Helmstraat pakken we het zo aan", zegt de schepen van Handel. Ook de typische winkelrekken waar goederen worden uitgestald, moeten verdwijnen. Zo kan afstand beter gegarandeerd worden als er files aan de deur ontstaan.

De Brabantstraat staat gekend voor haar 'braderie'-sfeer, waar vaak in grote hoeveelheden spullen of voeding worden aangekocht. Daarom behoudt het wagenverkeer haar plaats in de straat, zegt de schepen. Ook de parkeerplaatsen blijven voorlopig behouden. "We willen niet dat de mensen ook nog eens met hun grote ladingen te ver door de straat moeten lopen", zegt de Fierlant.

De maatregelen gaan vanaf maandag in en worden, na twee dagen, geëvalueerd en, indien nodig, aangepast.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Economie , Mobiliteit , coronavirus , exitstrategie , Brabantstraat , social distancing , afstand houden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni