Gevangenispersoneel houdt 24-urenstaking

In de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis is een 24-urenstaking van de socialistische vakbond bezig. Het overleg van gisteren op het kabinet van Justitie en Ambtenarenzaken heeft niets opgeleverd. Voor het ACOD is de maat nu vol.

Net als in gevangenissen elders in het land heeft het personeel in Vorst en Sint-Gillis, dat aangesloten is bij de socialistische vakbond, donderdagavond om tien uur het werk voor 24 uur neergelegd. Daarmee uiten ze hun ongerustheid over het uitblijven van een volledig afgewerkt arbeidsreglement. Ook de akkoorden met de vorige regering zijn nog steeds niet uitgevoerd en van de verschillende wervingsbeloften is nog niets in huis gekomen. Dat kan zo niet langer, luidt het.

Ivan Vandecasteele, federaal secretaris van het ACOD: "Voor het groot verlof hebben we gezegd dat we voor het einde van het jaar die CAO afgesloten willen zien. Indien men op korte termijn niet met serieuze voorstellen over de brug komt, dan gaan we volgende week vrijdag opnieuw in staking."

De vakbonden zitten volgende week opnieuw rond tafel met Justitie, maar Vandecasteele verwacht ook van dat overleg geen wonderen. De eisenbundel van het gevangenispersoneel is al sinds januari gekend, maar tot vandaag werd er nog niets mee gedaan, aldus Vandecasteele.

De christelijke vakbond ACV doet officieel niet mee aan deze 24-urenstaking. Maandag liet de vakbond weten dat het zijn leden niet zal oproepen om mee te staken, maar dat het hen ook niet zal tegenhouden als ze mee actie willen voeren.

Justitie gaat nog dit jaar versneld een duizendtal extra werknemers aanwerven om het personeelstekort in onze gevangenissen aan te pakken. Dat zegt minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) vandaag. Hij zal ook bekijken of het mogelijk is om het gevangenispersoneel een hoger loon te geven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?