Gevangenispersoneel legt donderdagavond werk neer

Donderdagavond om tien uur legt het gevangenispersoneel van alle gevangenissen in België het werk neer voor een 24-urenstaking. Daarmee uiten ze hun ongenoegen over het uitblijven van onderhandelingen en oplossingen voor de problemen die ze al langer aankaarten.

De gevangenissen in ons land zitten overvol en het personeel vraagt al lang om extra werknemers. De akkoorden die met de vorige regering werden afgesloten, zijn nog steeds niet uitgevoerd, net zo min als verschillende wervingsbeloften. Ook het nieuwe arbeidsreglement is nog niet afgewerkt.

De vakbonden zaten vanmorgen samen met vertegenwoordigers van het kabinet Justitie, maar zonder veel resultaat. Vakbondsman Ivan Vandecasteele: "De mensen van het kabinet zijn met het verleden bezig en kijken naar de toekomst. Het heden wordt daarbij echter vergeten. Daardoor is er momenteel zelfs nog altijd geen datum waarop we met de onderhandelingen over onze eisen kunnen starten. We zullen nu zeker naar een echte conflictsituatie gaan."

De socialistische vakbond ACOD besliste om het werk voor 24 uur neer te leggen. Het ACV roept voorlopig niet op tot een staking, maar zegt zijn leden niet te zullen tegenhouden als ze mee willen staken. Daarmee houdt de christelijke vakbond zich aan het protocol dat ze met toenmalig minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) afsloot. Bij een sociaal conflict zal het ACV pas na een aantal dagen overgaan tot staken.

Tijdens de staking vallen de gevangenissen terug op een minimumdienst en neemt de lokale politie de veiligheid in de penitentiaire instellingen over.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?