Gevangenisstraffen tot vijf jaar voor mensensmokkel via Brussels Airport

© PhotoNews

Twee personen die verschillende Georgiërs naar het Verenigd Koninkrijk hadden gesmokkeld, zijn maandag door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen van 36 maanden en 5 jaar. Eén van de twee was werkzaam op de luchthaven en had van zijn job misbruik gemaakt om de feiten te plegen.

Het onderzoek ging van start toen bleek dat er al een hele tijd vreemde reizen werden besteld door Georgiërs. Die vertrokken vanop de luchthaven Brussels Airport voor een reis naar Frankfurt, maar vlogen wel steevast via Londen. Eenmaal ze in de Londense luchthaven waren, boden ze zich aan bij de douane en verklaarden ze dat ze geen identiteitspapieren meer hadden, in de hoop asiel te kunnen aanvragen.

Tussen 13 augustus 2020 en 16 oktober 2020 werden zo in Brussels Airport acht groepen Georgiërs tegengehouden. Onderzoek wees uit dat het steeds dezelfde Georgische vrouw was geweest die hun vliegtuigtickets had geboekt. In de luchthaven kon de vrouw dan weer rekenen op een Georgiër die als steward werkte.

Zijn job bestaat erin om reizigers te helpen bij het inchecken, door de veiligheidscontrole te geraken en tot aan de gate te begeleiden. De man had zelf zo verschillende groepen Georgiërs begeleid, ook op dagen dat hij eigenlijk niet moest werken.

De man werd maandag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden, terwijl de Georgische vrouw die beschouwd werd als spilfiguur; een gevangenisstraf van 5 jaar kreeg opgelegd. Die vrouw was niet komen opdagen op de rechtbank, en werd dan ook bij verstek veroordeeld. De rechtbank beval ook haar onmiddellijke aanhouding.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?