Het Brussels Gewest wil volgend jaar uitpakken met een nieuw ontwikkelingsplan voor de handel. Daarvoor werken verschillende gewestelijke instanties samen. De sector is goed voor een op zeven jobs in Brussel.

Voor het eerst werkt Atrium, het gewestelijk agentschap bevoegd voor de handel, samen met Perspective, het nieuwe planningsbureau van het Gewest. “Als we willen inspelen op de verwachtingen van de burgers, moeten we een geografische dimensie toevoegen”, zegt minister-president Rudi Vervoort (PS). “Het past ook in de dynamiek van deze regering om multidisciplinaire tools te ontwikkelen. We kruisen de gegevens voor we beslissingen nemen.”

De samenwerking moet leiden tot een coherente strategie voor heel het gewest. “We moeten een metropolitane visie uitwerken. De voetgangerszone overstijgt bijvoorbeeld het plaatselijke belang. De Vijfhoek is het hart van de hele stad en als het daar slecht gaat, draagt iedereen de gevolgen.”

De commerciële ontwikkeling van de binnenstad moet Brussel ook beter op de kaart zetten als winkelbestemming voor toeristen. “Dat is het nu al in bepaalde niches”, aldus nog Vervoort. “De nieuwe Chinese middenklasse komt hier bijvoorbeeld horloges kopen. Een juwelier in de Koninginnegalerij heeft bijvoorbeeld een Chinese verkoopster aangetrokken. Chinese toeristen hebben gemiddeld een budget van 3.000 euro per dag.”

“De voetgangerszone op zich volstaat echter niet om toeristen of Brusselaars aan te trekken. Ze moeten een doel hebben. Een attractie of een interessant handelsaanbod. Met de transformatie van de Beurs en de link met de musea, de Dansaertstraat en het kanaal hebben we een magnifiek potentieel.”

In aanloop naar het nieuwe handelsplan is de evolutie van de handel sinds 1950 in kaart gebracht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni