Gewest controleert Airbnb: Bijna 600 verhuurders overtreden nieuwe regels

© Airbnb

Sinds november 2016 heeft het Brussels Gewest 648 onderzoeken geopend naar Airbnb-locaties die mogelijk niet conform de nieuwe regelgeving zijn. Het merendeel (594) zijn logies die voor toeristische activiteiten worden gebruikt, maar dat ongeregistreerd doen.

In april 2016 trad een ordonnantie in voege die de regels voor Airbnb-verhuur in Brussel bepaalt. Sindsdien vallen logies op de verhuursite onder de noemer 'toeristische logies'.

Om na te gaan in welke mate die regels worden opgevolgd, begon het Gewest in november 2016 met controles. Sindsdien voerden teams van de economische inspectie 640 terreinbezoeken uit, werden er 266 waarschuwingen verstuurd naar clandestiene uitbaters en werden er 106 pv's opgesteld. Ook werden 38 administratieve boetes uitgeschreven voor een totaalbedrag van 46.500 euro.

Het merendeel van de dossiers (594) baat zonder registratie een 'toeristische logie' uit, wat dus in strijd is met de ordonnantie, zo blijkt uit cijfers van minister-president Rudi Vervoort (PS) waar La Capitale over bericht. In 256 gevallen haalde de verhuurder zijn advertentie offline, terwijl 153 anderen een aanvraag tot registratie indienden.

Gewone mensen

Toch lijkt de pakkans voor overtreders erg klein. Brussel telt tussen de 6.500 en 7.000 Airbnb-locaties. Een grote meerderheid blijft dus onder de radar. Het Gewest stelt dat Airbnb geen informatie deelt met haar administratie. Airbnb geeft geen gegevens van gebruikers door. Het Gewest moet die zelf verzamelen.

Daaruit blijkt dat 35 procent van de Brusselse Airbnb-locaties in handen is van mensen die meerdere logies tegelijk aanbieden. Airbnb maakt zich nochtans sterk dat het een platform voor gewone mensen is, die hun woning kortstondig en onregelmatig verhuren om een extraatje te hebben op het einde van de maand.

De meeste logies in het Gewest bevinden zich in de Vijfhoek en Elsene, en in mindere mate in Sint-Gillis en Schaarbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?