Gewest wil eigen slabakkend uitzendkantoor redden

De Brusselse minister van Economie Céline Fremault (CDH) wil T-Brussels, het slabakkende uitzendkantoor van Actiris, redden. Daarom wordt het interimkantoor geprivatiseerd. Zo zou het ook in de Rand kunnen werken.

De Brusselse minister van Economie Céline Fremault (CDH) wil T-Brussels, het slabakkende uitzendkantoor van Actiris, redden. Daarom wordt het interimkantoor geprivatiseerd.

Heel de uitzendsector is getroffen door de economische crisis, maar T-Brussels is wel heel hard aan het kwakkelen. De website van het uitzendkantoor toont slechts een twaalftal vacatures. "Voor sommige vacatures zoeken we wel meerdere mensen," zegt Jean-François Coremans, directeur van T-Brussels. "Zo hebben we verschillende chauffeurs en verpleegkundigen nodig. In totaal hebben we 70 tot 80 interimaanbiedingen. Toegegeven, dat kan beter."

Ooit was T-Brussels, dat vroeger T-Service heette, winstgevend. Maar sinds een jaar of zes gaat het bergaf. Tussen 2007 en 2010 daalde de omzet met meer dan de helft en stapelden de verliezen zich op. "Hierdoor slinken de reserves zienderogen," zegt Yves Bastaerts, adjunct-directeur van Actiris.

Volgens hem komt het allemaal door de juridische structuur van het kantoor. Nu is T-Brussels een - betalende - dienst van Actiris, die weliswaar met een volledig gescheiden boekhouding werkt. Bastaerts: "Omdat het een overheidsdienst is, is T-Brussels niet erkend in de andere gewesten. Het kantoor mag dus buiten Brussel geen prospectie doen en kan ook niet inschrijven op nationale opdrachten, bijvoorbeeld van de NMBS of bpost. Daardoor wordt het, zeker in tijden van crisis, zeer lastig om concurrentieel te zijn."

Rand
Daarom heeft minister Fremault een ontwerp van ordonnantie ingediend waarmee T-Brussels omgevormd wordt tot nv, met als aandeelhouders het gewest en Actiris. Bastaerts: "Een privébedrijf wordt het, met een eigen beheerraad. Op die manier zal het kantoor wel buiten Brussel kunnen werken, bijvoorbeeld voor werkgevers in de Rand."

Maar moet een overheid wel blijven investeren in een commercieel uitzendkantoor? Bastaerts vindt van wel: "Alleen dan is er de garantie dat laaggeschoolde Brusselaars ook toegang hebben tot de interimmarkt."

T-Brussels heeft twee vestigingen, één in de Arenbergstraat en één in Ukkel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?