Goed gerief: biowinkel en -restaurant TAN

Steven Vandenbergh
© Brussel Deze Week
20/10/2007
Bij TAN is het al bio wat de klok slaat. Niet alleen in de winkel, maar ook in het restaurant een etage hoger. Waar TAN precies voor staat, kan niet in één woord uitgelegd worden. Zie het als een concept, een filosofie van eten.

Veel van de producten die in de winkel aangeboden worden, vind je verwerkt in de maaltijden van het gezellig ingerichte restaurant, dat zich op de eerste verdieping bevindt. Zo ontkiemt een ruim assortiment aan zaden in de winkel in de Waterleidingsstraat, gereed om etensklaar verkocht te worden.

Daarnaast biedt TAN ook cursussen aan over voeding. Alles staat in verbinding met elkaar. Marketing? "Niet echt," zegt eigenaar Jo van der Stichelen. "We zoeken eerder naar samenhang. De dingen die mensen op hun bord vinden, kunnen ze ook in de winkel kopen. Veel biowinkels hebben een beperkt aanbod, wij gaan heel ruim in onze producten."

In de winkel vind je een grote hoeveelheid zaden. Een kleine greep uit het aanbod: quinoa, groene linzen, tuinkers en basilicum, maar ook rodekool, cashewnoten en amandelen. Wie de zaden thuis zelf wil planten, kan in de winkel onmiddellijk tuinaarde aanschaffen. Mensen met een zwak voor gedroogde vruchten of noten kunnen ook bij hen terecht.

Veel vraag is er naar de huisgemaakte gedroogde bananen. Maar ook voor de liefhebber van oliën, honing en wijn is de winkel een aanrader. Veel keuze, betaalbare prijzen. De wijn bijvoorbeeld varieert van zes tot 36 euro en komt uit landen als Chili, Australië, Spanje, Frankrijk en Portugal. Op het etiket van enkele wijnflessen staat het Demeter-label, dat staat voor biodynamische producten.

Wie liever leest, kan zich verdiepen in het vrij ruime assortiment bioboeken, met onderwerpen als 'vijf pijlers van de gezondheid' of 'vitaliteit en ontkiemde zaden'. Enkel in de taal van Molière verkrijgbaar.

Naast boeken en voeding zijn er ook apparaten te koop om eten te bereiden. Heel opvallend is de mixer, afkomstig uit de Verenigde Staten, om zaden volledig fijn te malen. Kostprijs: 735 euro. Maar naar het schijnt van uitstekende kwaliteit. Voor bijna driehonderd euro minder kunt u een toestel kopen om water te onttrekken aan vlees, vis en groenten. Een van de beste manieren om voedsel te bewaren, vindt Van der Stichelen. Het apparaat leent zich ook tot het maken van essenenbrood. "Dat is levend brood, want bereid met gekiemd zaad en op minder dan 42 °C gebakken. Zo blijft het product levend," zegt de eigenaar van de biowinkel.

De aparte filosofie, die omschreven kan worden als cross-cultural living food, uit zich nog op andere manieren. Zo zijn bijna alle producten zonder melk klaargemaakt. Volgens Van der Stichelen zijn zuivelproducten voor kalveren, niet voor mensen.In het restaurant bereidt de kok dan weer alles op lage temperaturen: onder de 100 °C. Zowel in de oven als gestoomd. Alle ingrediënten zijn vers en gevarieerd. Tel daarbij dat de gerechten uit verschillende werelddelen komen. "We willen mensen vitaler maken door biologische voeding aan te bieden."

:: TAN, Waterleidingsstraat 95, 1050 Elsene. De winkel is open van dinsdag tot en met zaterdag van 11 tot 23 uur. Het restaurant opent de deuren van dinsdag tot en met zaterdag, 's middags en 's avonds, behalve zaterdagmiddag. Meer info op 02-537.87.87

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni