Goed Gerief: Boerderij Heymans

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
08/03/2008
Echte melk, puur en vet. Op de boerderij van Michel Heymans (44) en zijn vrouw in Neerpede kunt u zo'n melk nog vinden. U mag altijd langslopen en een voorraadje meenemen. "Als vriendendienst," zegt de boer.

"We hebben hier melkvee en doen aan akkerbouw," vertelt Michel Heymans. "Van de negentig koeien die we hebben, kunnen er veertig gemolken worden, de andere zijn nog te jong. We telen ook maïs, die als voer voor de koeien dient. De tarwe gaat naar de graanmolen. Tot vorig jaar teelden we ook suikerbieten, maar dat is gedaan. De fabriek uit de buurt is ermee gestopt, en we vallen buiten de regio waar ze nog bieten komen ophalen."

De ouders van Heymans kochten de boerderij in het begin van de jaren 1980 voor hun zoon. Hij komt uit een boerenfamilie en zet de traditie nu verder. De melk van zijn koeien verkoopt hij aan het bedrijf Olympia Herfelingen. Hij moet daarbij wel opletten dat hij het melkquotum niet overschrijdt. "We mogen niet meer dan een bepaalde hoeveelheid produceren, anders krijgen we een boete. Dat systeem is er gekomen omdat er een melkplas zou zijn, maar die heb ik alvast nog niet gezien. Het is niet gemakkelijk om aan het quotum te voldoen, want we werken hier met de natuur. Natuurlijk is er speling van een tienduizendtal liter. Er is nu sprake om dat quotum tegen 2015 af te schaffen, maar dat is nog afwachten."
De boerderij van Heymans heeft heel wat moderne apparatuur in de stallen. Zo is er een systeem dat de koeien per vier melkt, bijna volautomatisch. Al die apparatuur kost geld, maar het is moeilijk om op langere termijn te plannen. De boer en de boerin weten niet hoe de prijzen zullen evolueren, de toekomst is onzeker. "We krijgen wel subsidies, onder andere van Europa. Maar we zouden beter af zijn als we een eerlijke prijs kregen voor onze melk. Er zijn jaren dat we echt afhankelijk zijn van die subsidies. Dat motiveert niet."

Water
De boerenstiel is hard. Heymans en zijn vrouw melken de koeien twee keer per dag, 's morgens en 's avonds. Daartussen zorgen ze voor de jonge dieren, de machines, de velden - zeven dagen op zeven. Voor vakantie heeft het gezin geen tijd. "Boeren is moeilijk," vertelt Heymans. "Het wordt ook niet motiverend of aantrekkelijk gemaakt. Er móéten regels zijn, maar nu zijn er te veel. Al die quota en beperkingen, het is allemaal vrij ingewikkeld."

De melk die de boerderij aan de melkerij levert, is niet die die u in de winkel koopt. Er wordt heel wat vet uit gehaald, waar bijvoorbeeld kaas of boter mee wordt gemaakt. Mensen die melk van de boerderij willen kopen, mogen altijd eens langsgaan. "Sommige mensen komen ons dan zeggen dat wat je in de winkel koopt, op water lijkt. Onze melk is natuurlijk zwaarder. Het gebeurt niet vaak dat mensen langskomen om melk, omdat het moeilijk mee te nemen is. Maar wie wil, mag altijd langskomen. Dat doen we dan eerder als vriendendienst."
Af en toe komt ook een schoolklas langs, in het kader van een project over het platteland en de natuur. Sommige leerlingen ontdekken hier dat melk van de koe komt, en niet uit de winkel.

Het boerenechtpaar Heymans wil wel uitbreiden als de kans zich voordoet. Maar ze zitten op het randje van Brussel, dus op veel bijkomend veld hoeven ze niet te rekenen. "Het is moeilijk om een langetermijn­visie te hebben."

:: Boerderij Heymans, Neerpedestraat 958, 1070 Anderlecht. U mag altijd langsgaan voor een kannetje melk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni