Goed Gerief: Viswinkel Noordzee

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
12/07/2008
Een stukje vis degusteren met een bijpassend glas wijn. De viswinkel Noordzee is de aangewezen plaats om daar voor een democratische prijs van te genieten. De consumptiebar is een schot in de roos en verwelkomt wekelijks horden visliefhebbers.

"Hier zit al sinds 1956 een viswinkel," vertelt Wouter Vermeulen (41), die de winkel met zijn vrouw Veronique uitbaat. "Daarvoor was het naar het schijnt een bloemenwinkel. Ik ben na mijn studie in Brussel blijven plakken en hier komen werken. Na twee jaar heb ik de winkel overgenomen. De winkel was toen maar half zo groot, maar hij draaide al goed. De mensen kwamen hierheen voor hun vis omdat de marktkramers verdwenen van het plein."

Toen Vermeulen in de viswinkel begon, stond er voor de winkel een vrouw met een escargotkraam. Op een dag stopte ze ermee. Klanten vroegen waarom Vermeulen daar zelf niet mee begon. Wat in het begin een tafeltje was met wat escargots erop, werd uiteindelijk een hele consumptiebar. "Na de escargots zijn we andere vissoorten en wijn beginnen aan te bieden, en dat trok goed," aldus Vermeulen. "Tweeënhalf jaar geleden hebben we de winkel helemaal gerenoveerd. De ruimte was redelijk verouderd. We hebben vergroot en gemoderniseerd, en een winkelkant, traiteurkant en een consumptiebar ingericht. En die bar slaat echt aan."

Afgekeurd
Het geheim van het succes achter de consumptiebar is volgens Vermeulen dat je er goed kunt eten voor een democratische prijs. Voor acht à negen euro heb je gegeten, en alles komt vers uit de toonbank. Een andere succesfactor is de kwaliteit van de vis. "Ik ben redelijk streng. Ik doe het nu al achttien jaar en sta erop dat elke vis die voorgelegd wordt, bij mij passeert."
Verschillende restaurants uit de Sint-Katelijnebuurt halen hun vis bij de Noordzee. Dat gebeurt niet zomaar: Vermeulen moet het restaurant eerst goedkeuren. "Ik ga er altijd eerst een stukje eten. Ik moet er zeker van zijn dat ze bijvoorbeeld een kabeljauw kunnen bakken, het moet een restaurant zijn dat op hetzelfde kwaliteitsniveau zit als wij. Ik heb er al een paar - maar niet zoveel - geweigerd. Vroeger had je nog redelijk wat avonturiers die zomaar een restaurant openden. Nu is dat moeilijker geworden."
De klanten zijn zowel Brusselaars als mensen die speciaal uit Leuven en Mechelen komen. Ook toeristen vinden hun weg naar de viswinkel, want de Noordzee staat in heel wat reisgidsen. "Hier zijn al Mexicanen en Australiërs geweest die hun boekjes tonen met onze winkel erin."
Bij de Noordzee werken twaalf mensen. "Het is niet gemakkelijk om personeel te vinden. Je moet vroeg beginnen; door de wind is het hier vaak koud; je moet soms 's zaterdags en/of 's zondags werken, en ik sta erop dat je tweetalig bent. Dan vallen er al heel veel mensen af."
"Ik ben blij met mijn team en met de winkel. Plannen voor de toekomst heb ik genoeg. Bijvoorbeeld af en toe een jazzband uitnodigen als op zondag de consumptiebar open is. Vroeger hadden we al een dj, maar daar zijn we mee moeten stoppen na klachten van buurtbewoners. Ik probeer om de vier jaar iets nieuws te doen om mezelf gemotiveerd te houden. Het kan dus nog alle kanten uit."

:: Noordzee, Sint-Katelijnestraat 45, 1000 Brussel.
Open van dinsdag tot en met zaterdag van 8 tot 18 uur; zondag is de consumptiebar
open van 10 tot 20 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni