Goed Gerief: Waterpijp

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
04/05/2008
De meeste waterpijpwinkels in de Brabantstraat verkopen naast waterpijpen ook cd's met Arabische muziek, dvd's en oosterse snuisterijen. Maar de klemtoon ligt toch vooral op hét oosterse genotsproduct bij uitstek: de waterpijp of 'chicha'.

Wie zich in de Schaarbeekse Brabantstraat waagt, krijgt al snel de indruk dat hij in een exotisch stadsdeel terecht is gekomen. Waar muziekwinkels in dit kleine stukje Duizend-en-één-nacht een paar jaar geleden nog gewoon voornamelijk muziek verkochten, bieden ze nu ook een groot assortiment waterpijpen aan. Wij trokken erop uit voor een stand van zaken.

Trend

"De laatste vijf jaar is de verkoop van waterpijpen de hoogte ingeschoten, een echte trend," klinkt het bij een uitbater van zo'n winkel. "Ook Belgen, vooral jongeren dan, zijn er enorm in geïnteresseerd."

De muziek in dit winkeltje staat loeihard, en de bassen jagen de poten­tiële waterpijpkoper al snel weer naar buiten. Ook kun je de klantvriendelijkheid in dit eerste winkeltje niet echt optimaal noemen.

Gelukkig zijn er in de Brabantstraat meer waterpijpwinkels. De geïnteresseerde roker bezoekt ze beter allemaal en kiest er dan een uit waar hij kan beginnen rond te kijken, op zoek naar een goed exemplaar.

In de winkel Rêve d'Orient, bijvoorbeeld, verloopt het al heel wat vriendelijker.
"Dat van die trend klopt, maar de laatste tijd verkoop ik haast geen waterpijpen meer," zegt winkeluitbater Abdel Reda. "Iedereen heeft tegenwoordig al een waterpijp in huis.
En als mensen hier een waterpijp kopen, dan denk ik dat zestig procent van hen de waterpijp vooral gebruikt als decoratie," zegt hij lacherig.

Sociaal
Allemaal goed en wel, maar hoe werkt dat nu, zo'n waterpijp? Tijd om een beetje duiding te geven over dit vreemde, maar enigszins amusante rookobject. De waterpijp komt oorspronkelijk uit India, maar verspreidde zich vandaaruit al snel over heel Azië, en later over delen van Afrika en zelfs Europa. De Turken verfraaiden en modelleerden de waterpijpen naar het model dat we nu kennen. Maar ook in Egypte werd er een speciale variant ontwikkeld.

"Een waterpijp roken is vooral een sociale aangelegenheid. Een goede waterpijp deel je met vrienden, terwijl je praat of gewoon van de smaak geniet," specificeert Abdel Reda. Je hebt waterpijpen in verschillende maten, gewichten en soorten, maar de vorm en het principe zijn altijd min of meer hetzelfde."

Rook
Een waterpijp bestaat uit een glazen fles, al dan niet versierd, en voorts een centrale buis waardoor de rook geleid wordt, een aarden kop waarin de tabak hoort te zitten, en een slang waardoor je de rook trekt.

Je propt de tabak in de kop, zodat die tot aan de rand gevuld is. Vervolgens span je over de tabak zilverpapier, waarin je met een tandenstoker ongeveer vijf gaatjes prikt.

Vooral om praktische redenen is het interessant om de glazen fles eerst met water te vullen. "Totdat de centrale buis ongeveer twee centimeter in het water zit," zegt Reda. Het water fungeert als filter. Je steekt de waterpijp 'aan' door op het doorprikte zilverpapier een gloeiend kooltje te leggen. Die speciale kooltjes koop je in de waterpijpwinkel, en steek je gewoon aan met een aansteker. Het kooltje moet helemaal gloeien. De zomerse vooruitzichten laten natuurlijk ook een kooltje van de barbecue toe.

De tabak die de roker koopt, is een mengsel van tabak en stroop. Die stroop bestaat in verschillende smaken, gaande van tabak met cola­smaak, over de succesvolle appeltabak, tot kokosnoot of kaneel.

Ondanks de vele mythen is een waterpijp roken net zo ongezond als, zo niet ongezonder dan een gewone sigaret. "De smaak is gewoon beter," aldus Reda. De afweging maakt u zelf.

:: Rêve d'Orient, Brabantstraat 41, 1030 Schaarbeek, 02-217.22.54

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni