Goed Gerief: Wine in the City

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
07/06/2008
Heel wat mensen aarzelen nog altijd om een gespecialiseerde wijnhandel binnen te stappen. Ze zijn bang dat de wijnen er te duur zijn en dat de verkoper meteen door zal hebben dat ze geen kenner zijn. Wine in the City heeft daar iets op gevonden.

Isabelle en Eddy Münster hadden al een lange weg in de horeca afgelegd alvorens ze vorig jaar in de lente hun wijnzaak Wine in the City op het Koningin Astridplein in Jette openden. Eddy was een tijdlang kok bij Bruneau en had daarna zijn eigen restaurant, Bobbenotje in Anderlecht. Isabelle stond er mee in de zaak.

Omdat de druk van een eigen restaurant te groot werd, gooide het echtpaar het over een andere boeg. Eddy werd wijnverdeler. Hij selecteert nu, samen met een importeur, wijnen uit de hele wereld en levert aan de horeca en de detailhandel.
Ook zijn eigen zaak voorziet hij van een ruim assortiment wijn, champagne, whisky en andere sterke dranken. Wine in the City biedt de keuze uit zo'n driehonderd verschillende wijnen. "Allemaal wijnen die je niet in de supermarkt vindt," verduidelijkt Isabelle. Ongeveer de helft van de voorraad komt uit Frankrijk, de andere helft uit Italië, Spanje, Chili en de rest van de wereld.
De wijnen zijn niet gerangschikt volgens herkomst, zoals in de meeste wijnzaken en supermarkten. Ze zijn geordend per gerecht: aperitief, vis en schaaldieren, wit vlees en gevogelte, rood vlees, wereldkeuken, kaas en nagerecht. "Op die manier willen we het de klant gemakkelijk maken. Voor we met de zaak begonnen, hebben we via een enquête uitgezocht waarom mensen aarzelen om bij een caviste binnen te stappen. Het blijkt dat ze vooral bang zijn om domme vragen te stellen," vertelt Isabelle. Rond elke fles hangt een etiket waarop vermeld staat bij welk gerecht de wijn hoort en op welke temperatuur hij geserveerd moet worden. Dat is een geheugensteuntje, niet elke fles wordt immers meteen ontkurkt.

Dat bij een wijnhandel alleen dure wijnen verkocht worden, zoals veel mensen denken, klopt ook niet. De wijnen in de rekken van Wine in the City variëren van 3,80 euro tot 52 euro. In de speciale wijnkoelkast liggen wel nog enkele bijzondere en duurdere flessen.
Het echtpaar Münster heeft een zwak voor champagne. Maar de grote, bekende merken als Veuve Clicquot en Moët & Chandon vind je hier niet, wel een behoorlijk uitgebreid assortiment flessen van kleinere, fijne champagnehuizen als Ruinart en Jacquesson. Voorts is er whisky, veel whisky, geen Johnnie Walker of J&B, wel flessen met namen als Tullibardine en Herradura, die aan mistige meren in Ierland of Schotland doen denken, wel honderd verschillende soorten.

Bij Wine in the City kun je de wijn ook proeven. Achterin de winkel staan zes houten tafels met gele, oranje en groene stoelen. Bij mooi weer is er een terrasje op de stoep. Elke dag heb je de keuze tussen een coupe of een glas wit, rood of rosé. Wie een glas bestelt, krijgt er een stuk artisanaal stokbrood bij en een kommetje olijfolie. Voor wie echt honger heeft, is er een klein of een groot bord charcuterie van Aubrac. Elke zaterdag organiseren de Münsters ook een proeverij, soms in het gezelschap van de wijnbouwers.
De winkel is open van halfelf tot halfzeven 's avonds. "Het is niet de bedoeling dat het hier een café wordt." Maar wie na sluitingstijd nieuwsgierig is naar het aanbod van Wine in the City, kan op het grote touchscreen aan de vitrine een overzicht krijgen van alle wijnen, met de prijzen erbij.

:: Wine in the City, Koningin Astridplein 34, 1090 Jette, 02-420.09.20

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni