Grouwels wil civiele bescherming in haven

Matthias Vanheerentals
© Brussel Deze Week
30/10/2008
Staatssecretaris voor de Haven Brigitte Grouwels (CD&V) wil dat er in het havengebied een hulppost van de civiele bescherming komt. Ook het havenbestuur is voorstander. Kolonel Frans De Kock van de civiele bescherming van Liedekerke ziet er geen brood in.

"Toen we een jaar geleden een grote brandoefening op het kanaal organiseerden, was mijn verbazing groot toen de civiele bescherming een uur te laat aankwam," vertelt staatssecretaris Grouwels. "Vooral in de communicatie met de brandweer is er wat fout gelopen. Hoewel de civiele bescherming aanvullend werkt op de brandweer, leveren ze belangrijk werk om de bevolking te informeren en te beschermen."

Ook Alfons Moens, adjunct-directeur-generaal van de Haven, is voor een steunpunt in de haven. "Over het kanaal varen heel wat boten die benzine, gasolie en allerlei gevaarlijke chemische producten vervoeren. In de haven zijn er ook grote opslagruimtes voor brandstoffen. En dan heb ik het nog niet gehad over de vele vrachtwagens die gevaarlijke stoffen vervoeren. De civiele bescherming heeft de kennis en apparatuur om in gevaarlijke omstandigheden nauwkeurige metingen uit te voeren over de luchtkwaliteit."

Grouwels' voorstel vindt weinig steun bij kolonel Frans De Kock van de civiele bescherming in Liedekerke. "Bij de bewuste rampoefening van vorig jaar zijn we inderdaad een uur te laat gekomen, maar dat kwam omdat de brandweer ons niet eerder had gewaarschuwd. We garanderen dat we binnen het halfuur ter plaatse zijn in de haven - en dat is ruim voldoende, omdat we aanvullend werken. Onze uitvalsbasis in Liedekerke is prima, omdat we zo snel in Brussel en Vlaams-Brabant zijn. Ik vind dat de haven zich beter zelf zou uitrusten met materiaal, zoals oliedammen en meetapparatuur. En overigens gebeuren er in de haven van Brussel weinig rampen."

Ook op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD) wordt niet enthousiast gereageerd. "De brandweer in het Brussels Gewest is heel efficiënt, uitgebreid en snel," zegt Tom Dekeyzer, adviseur Civiele Veiligheid. "Binnen de acht minuten na de oproep zijn de brandweerlui in 95 procent van de gevallen ter plaatse. Zij verstrekken de eerstelijnshulp, terwijl de civiele bescherming best ietsje later mag komen met haar gaspakken, waterkanonnen, meetapparatuur en oliedammen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Neder-Over-Heembeek , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni